Положителна доходност от 0.96% отчете ДФ „Компас Глобъл Трендс“ към

...
Положителна доходност от 0.96% отчете ДФ „Компас Глобъл Трендс“ към
Коментари Харесай

Положителна доходност от 0.96% отчете ДФ „Компас Глобъл Трендс“

Положителна рентабилност от 0.96% регистрира Държавна фирма „ Компас Глобъл Трендс “ към края на август макар продължаващото отрицателно въздействие от поевтиняването на щатския $.

Това оповестяват от фонда.

В последния ден на август цената на един дял от Държавна фирма „ Компас Глобъл Трендс “ беше 1.1028 лева, което е растеж от 0.96% по отношение на края на юли и 5.31% от началото на годината. През миналия месец водещите щатски показатели също покачиха цената си. Широкият показател S&P 500 набъбна с 0.05%, софтуерният показател NASDAQ с 1.27% и индустриалният Dow Jones с 0.26%. За същия интервал немският DAX означи спад от -0.52%.

Макар и с по-слаб магнитут върху доходността на фонда продължи да оказва отрицателно въздействие поевтиняването на щатския $ по отношение на еврото (и надлежно лева). Еврото се търгуваше на равнища над 1.2000 $ за първи път от януари 2015 година до момента, което се отразява директно и на курса на щатския $ по отношение на лв. (67.05% от активите на фонда са в щатски долари). Отличните резултати на фирмите в портфолиото на Държавна фирма „ Компас Глобъл Трендс “ компенсираха отрицателния валутен резултат, допринасяйки за позитивната рентабилност през месеца.

С максимален принос за доходността на фонда през месеца бяха: платформата за продажба на коли в Китай Autohome (+30.93% в лв. за август), компанията, предлагаща уроци отвън учебно заведение в Китай TAL Education (+15.50% в лв. за август), производителят Gogo (14.07% в лв. за август) на модеми за достъп до интернет по време на полет, компанията, предлагаща програмен продукт за обработка и визуализация на огромни бази данни, Tableau Software (+11.53% в лв. за август) и софтуерната компания Apple (+9.35% в лв. за август).

Насоките за хода на паричната политика в Съединени американски щати и в Еврозоната се чака да бъдат главен тласък за настройките и интензивността на вложителите, дружно с основните събития на политическата сцена през септември. Решенията на президентската администрация в Съединени американски щати по отношение на фискалната политика в подтекста на предизборните обещания, както и идните избори в Германия на 24 септември, е допустимо да покачат пазарната волатилност през месеца.

Предвид достигнатите равнища на валутната двойка EUR/USD и взаимовръзката с лихвения диференциал сред Европа и Съединени американски щати мениджмънтът на фонда счита, че капацитетът за в допълнение повишаване на еврото от сегашните му равнища е по-скоро лимитиран. Съответно при опазване на положителните прогнози за корпоративните резултати на фирмите в портфолиото на Държавна фирма „ Компас Глобъл Трендс “ има съображение да се чака рентабилност на фонда към края на годината близка до целевите 10%.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР