Положителен резултат е налице при 20 от общо 28 структурни

...
Положителен резултат е налице при 20 от общо 28 структурни
Коментари Харесай

УМБАЛ Александровска: Общата печалба на клиниките възлиза на 1,5 млн. лв.

Положителен резултат е налице при 20 от общо 28 структурни звена на УМБАЛ Александровска, изразяващ се в облага от 1,5 млн. лв.. Това сочат данните от доклада на болничното заведение за месец май, представени от пресцентъра на лечебното заведение. Данните от планувания счетоводен финансов резултат за юни резервират тази наклонност. Това се случва за първи път от години, допълват от болничното заведение.

Настоящото управление завари най-старата болница в България пред банкрут с над 70 млн. лв. отговорности. Направените юридически и финансови разбори устанавиха редица проблеми, които трябваше да бъдат незабавно решени. Освен финансови и организационни, те бяха и не престават да имат материално естество. Александровска болница е втория по-големина болничен комплекс в страната и има над 23 обособени здания с друга величина, етажност, години на застрояване и степен на обезценка и 28 разнообразни клиники, някои от които са неповторими за страната. В същото време в окото на рецесията с Covid-19 Александровска болница беше на първа линия и едно от най-натоварените лечебни заведения през цялото време на пандемията. Въпреки прекратения планов банкет и планови интервенции за няколко месеца, в интервала 1.07.2021– 30.06.2022г. през УМБАЛ „ Александровска “ са минали 27 512 пациенти или с 20% повече в съпоставяне със същия интервал от миналата година. За лекуване постъпват заболели от цялата страна, част от тях са неосигурени лица, се споделя още в прессъобщението.

Оздравителните ограничения, които предприе управлението в границите на една година от своето ръководство освен изведе болничното заведение от финансовия тупик, само че и дава убеденост, че тя има капацитет да излезе независимо от финансовата рецесия и да покаже възходящо развиване в недалечно бъдеще. Това ще бъде допустимо преди всичко, откакто се уредят просрочените отговорности към снабдители, насъбрани по време на предходните управления на болничното заведение в размер на 35 млн. лв.. Пръв и главен приоритет на мениджмънта остава решаването на казуса с просрочените отговорности.

Въпреки отрицателните трендове в минали интервали, е налице воля за смяна, направени са и действителни стъпки за превъзмогването на рецесията и задлъжнялостта. Това наложи още в самото начало да бъде създадена и приведена в деяние цялостна оздравителна стратегия за основаване на положителна вероятност за стабилно развиване на комерсиалното сдружение и рационализиране на работните процеси в него. Въз основа на установените проблеми и подреждането им по степен на значимост беше основана нова система за вътрешен надзор върху приходите и разноските посредством предоговаряне с доставчиците, преустановяване на неизгодните контракти, уедряване на структури със сходни действия и други

В края на м. май 2022г. Съветът на шефовете взе решение да назначи експерт в региона на финансовото ръководство (прокурист), който се включи в управителния екип и в напъните му за превъзмогване на наследеното тежко финансово положение. Бяха водени договаряния с банкови институции за приемане на заем за преструктуриране и погасяване на просрочените отговорности на болничното заведение, като и срещи с министъра на опазването на здравето, с управлението на Българска банка за развиване и с министър-председателя на Република България. Към този миг страната на най-високо равнище е ангажирана с идеята за спасяването на Александровска болница и се чака в околните дни да бъде решен казуса с погасяването на просрочените отговорности на сдружението.

Настоящият управнически екип продължава напъните си за извеждане на лечебното заведение от тежката финансова рецесия и да подсигурява устойчивото му бъдещо развиване в интерес на българските жители и пациенти.

Най-належащият проблем на Александровска болница остава решението за взимане на кредите от комерсиална банка за погасяване на почти 40 млн. лв. отговорности към снабдители, насъбрани преди актуалният екип на болничното заведение да поеме нейното ръководство.

Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР