Положението в Украйна е толкова зле, че трябва да започне

...
Положението в Украйна е толкова зле, че трябва да започне
Коментари Харесай

Положението в Украйна е толкова зле, че трябва да започне и мобилизация на жени в армията

Положението в Украйна е толкоз зле, че би трябвало да стартира и готовност на дами в армията. Според основният боен консултант на страната по въпросите на пола Киев би трябвало да се откаже от „ старомодния си нрав “ по отношение на жение.

В момента има 65 000 дами, служещи в украинските въоръжени сили, съгласно данни на държавното управление

Това е нарастване с към 40% от 2021 година, годината преди пълномащабното навлизане на Русия. Почти всички от тях са доброволци, защото няма наложителна наборна работа за дами. Изключението е, че дамите, които имат медицински степени, в този момент би трябвало да се записват в локалната работа за регистриране.

Но до момента в който страната се бори със задачата да наеме стотици хиляди мъже тази година, Оксана Григориева, консултант по въпросите на пола на командващия сухопътните сили, сподели, че дамите също ще бъдат обвързани с военна работа в бъдеще.

„ Нашата конституция гласи, че обвързване на всеки украинец е да пази родината си, тъй че е вярно и дамите да служат “, сподели Григориева. „ Северната ни съседка няма просто да изчезне. В продължение на стотици години те неведнъж са ни нападали. Подобно на Израел, ние би трябвало да сме готови за това и това значи да образоваме както мъжете, по този начин и дамите, с цел да бъдат подготвени за война. “

Миналия месец Дания стана десетата страна в света, която вкара военна работа за дами

Премиерът Мете Фредериксен, сподели, че този ход е по едно и също време средство за въздържане на евентуални съперници и основаване на тъждество сред половете.

В Израел, където наборната работа за дами е наложителна от формалното основаване на страната през 1948 година, дамите съставляват към 40% от въоръжените сили.

Освен че страда от дефицит на муниции, Украйна има все по-голяма потребност от работна ръка.  Командирите на армията споделят, че тази година ще са нужни към 500 000 новобранци. Миналия месец президентът Зеленски подписа закон за понижаване на възрастта за наборна военна работа за мъжете от 27 на 25 години.

Мъжете в бойна възраст имат възбрана да напущат страната съгласно военното състояние

Ако бъде въведена обща готовност, дамите също ще бъдат възпрепятствани да изоставен. И сега тези, които са на държавни позиции, сега към този момент не могат да го създадат.

Въпреки че Зеленски сподели, че не има намерение да активизира дами, индикация за допустимо набор на дами пристигна предишния октомври. Тогава дамите с медицински степени трябваше да се записват в службите за набиране на личен състав.

Последвалата реакция против мярката е индикация, сподели Григориева, за наклонност в украинското общество да се гледа на дамите като на „ берегиня “ – името на антична славянска богиня, която защитавала дома, до момента в който мъжките й двойници отивали да се бият.

Военното присъединяване на дами в Украйна е по-малко от това на множеството страни от НАТО – 7,3%

Американските постоянни сили непрекъснато имат повече от 17% присъединяване на дами през последните години. Британките в армията на Англия са повече от 11%.

От дамите, служещи в армията на Украйна, по-малко от една десета вземат участие в дейни бойни дейности.  Останалите работят като медици, офицери от разузнаването и админи. Едва през 2018 година на дамите беше позволено да заемат бойни позиции.

„ Извървяхме дълъг път във връзка с законодателството, само че на процедура към момента има този нрав от остарялата школа “, сподели Григориева, която се причисли към армията седмици преди нашествието през 2022 година, като преди този момент е работила като физик. „ От учебна възраст в тази страна има разделяне сред девойки и момчета. Момчетата се учат на физически действия, до момента в който девойките би трябвало да се занимават с бродиране или домакинска работа. Това би трябвало да се промени. Както физически, по този начин и психически, ние би трябвало да подготвим девойките от ранна възраст да пазят страната. “

Някои от най-известните дами, взели участие в бойни дейности, са били украинки

Людмила Павличенко, руски снайперист по време на Втората международна война е направила 309 убийства по време на обсадите на Одеса и Севастопол. Така тя си печели прозвището „ Госпожа Смърт “.

Има няколко добре известни украински военнослужещи, в това число Мария Берлинска, известна като „ майката на дрона “. Нейна колежка е Ина Де Русова, която стана първата жена, удостоена посмъртно с премията „ Герой на Украйна “. Тя избави живота на 10 бойци по време на обсадата на Охтирка.

Страната обаче се забави с използването на равенството сред половете във въоръжените сили. В момента неналичието на женска униформа е проблем, пред който са изправени доста дами бойци. The Times беседва с дами, служещи на фронтовата линия, които споделиха, че продължава да съществува сексизъм, ориентиран към дамите от мъже. Те считат, че дамите не могат да поемат същите функции като тях.

30-годишната Виктория, старши военен доктор, служеща в Силите за териториална защита в региона на Харков, сподели, че дискриминирането рядко е проблем на фронта, само че е по-разпространена, колкото по-далеч се отдалечаваш от борбата.

„ В окопите всички са равни “, сподели тя. „ Опасността е на всички места и с цел да оцелеете, всички би трябвало да се защитавате взаимно. “

Въпреки това, когато отиде да се запише през декември 2022 година, тя сподели, че е трябвало да убеди офицерите да я пуснат да се причисли. Тогава тя ве е служила в Донбас през 2015 година

„ Всеки ден виждаме какъв брой ефикасни са дамите в армията, само че обществото към момента е доста обратно в настройките си “, сподели Виктория, която е една от четирите дами бойни медици от общо 16 в нейния батальон. „ Когато се прибрах в отпуск, един комшия ме попита за какво послужвам. Казах му, че би бил добре пристигнал да ме замести, в случай че желае, и той отговори: „ Не мога, имам семейство. “ Отговорих: „ И аз имам, само че към момента послужвам на страната си.’ ”

Виктория има три деца на 12, 11 и 10 години. Съпругът й също се е в армията.

Въпреки че е служила от 2021 година и преди този момент е била боен сътрудник на Лига, украинска осведомителна организация, Ира Шевченко, 53, сподели, че и

мъжете, и дамите не престават да я питат за какво се бие

Тя сподели, че в нейния батальон, който е част от 56-та бригада, воюваща сега в Донецка област, мъжете постоянно могат да бъдат „ защитни “ по отношение на дамите и от време на време им е било мъчно да заемат дейни бойни позиции. Шевченко се съгласи, че дамите също би трябвало да бъдат активизирането на съображение тъждество сред половете.

„ Равните права вървят ръка за ръка с равните отговорности “, сподели тя.

32-годишната Ема, снайперист, служеща в 47-ма бригада в Донбас, не се съгласи, като сподели, че би било незаслужено да се активизират дами, за които от генерации са казвали, че са по-слаби и не са основани за борба.

„ Войната, несъмнено, промени тези дългогодишни настройки “, сподели тя.

През последните шест месеца, на фона на задълбочаващата се рецесия поради дефицита на бойци на първа линия, повече дами бяха признати за бойни задачи.

„ Сега в доста бойни елементи всеки, който може да държи оръжие, е добре пристигнал “, сподели тя.

Източник: The Times/Превод: SafeNews 

Източник: safenews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР