Положението в Северна Македония е по-лошо от преди 4 години.

...
Положението в Северна Македония е по-лошо от преди 4 години.
Коментари Харесай

Българин от РСМ пред Lupa.bg: Скопие не иска да е член на ЕС, а фондовете му

Положението в Северна Македония е по-лошо от преди 4 години. Тежката икономическа обстановка в страната подгрява национализма, който се базира на антибългаризма. Ще има напън от страна на Съединени американски щати и Европейски Съюз, само че поради обстановката в Украйна първо ще ги оставят да пируват. Това изясни в изявление за Lupa.bg Горан Серафимов, който бе пропъден от РСМ поради българските си корени.

- Изказването на новият министър председател на РСМ Християн Мицковски, че няма да коленичи пред България ще форсира ли натиска на Европейски Съюз върху Скопие?

- Президентът Румен Радев през днешния ден прикани партиите по-бързо да създадат държавно управление, с цел да може да се отговори на Мицкоски. Българите в РСМ виждат само реакция от страна на президента в София. Трябва да чакаме и провокации и от македонския  президент Гордана Силяновска, които ще са доста крайни.  Проблемът не са техните изявления, а отговорът на България. Скопие приказва против българите, а българите за всичко им оказват помощ. Време е към този момент българските политици да окажат напън върху Македония, като наложат наказания. Защо не дадоха отговор на възбраната на български политици и общественици като филантропа Милен Врабевски, Ангел Джамбазки, Виктор Стоянов и други да влизат в РСМ?

Македония декларативно споделя, че е за Европа и НАТО. Тя влезе в Алианса като троянски кон на Сърбия и Русия. България оказа помощ на по-малкия си брат да подсигурят южния фланг на НАТО. Скопие не желае да влезе в Европейски Съюз, от него желае единствено фондовете. Още лъже хората, че в случай че стане страна-членка парите ще потекат като река по улиците.

- Вчера новият министър председател Мицскоски сложи изискване на Европейска комисия да промени преговорната рамка за влизането на РСМ в Европейски Съюз.

- Това е тактичност на новите ръководещи. Тяхната реторика е: „ Ние ще признаем българите в Македония, в случай че България признае македонците в страната си. Новата власт знае, че българската Конституция е друга и признава самостоятелните цивилен права. Докато в РСМ Конституцията признава правата на етнически групи.

Европейски Съюз може да извърши напън със своите фондове. За Западните Балкани парите са 6 милиарда, които би трябвало да се употребяват в границите на 6-7 години. Европейски Съюз може да даде парите против изискването да се промени Конституцията на Северна Македония.

Скопие поставя изпитание да наподобява като покровител на Украйна, нещо което прави и Сърбия по низък метод на правилото: Ако може да сме с Русия скрито, а обществено да сме със Запада. Може би Европейски Съюз би трябвало да спре фондовете за РСМ. Страната по този начин и по този начин е пред фалит, Унгария ще им даде 1 милиард заем. Така Мицскоски ще успокои обстановката за 1 година и ще може да си прави, каквото си желае. Оста Китай-Русия-Сърбия си работи от самото начало в Македония, а в този момент още повече поради идването на Мицкоски.

- Има ли изненади в подбора на министри в Европейски Съюз?

- Очаквам огромен удар от Министерство без портфейл, което дава отговор за връзките сред общностите. Ведомството до момента се ръководеше от албанец. Неговото място към този момент се заема от сърбина Иван Стоилкович, който е ръководител на демократската партия на сърбите от Македония и огромен сръбски националист. Той е човек на Александър Вучич, както и заместник-министър ръководител. Това е огромен антизападен удар. Той изобщо не е харесван от дипломатите на Съединени американски щати и Европейски Съюз в Македония.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР