Положението със спасителния кораб Open Arms излезе извън контрол, след

...
Положението със спасителния кораб Open Arms излезе извън контрол, след
Коментари Харесай

Мигранти скачат от кораб във водата в опит да достигнат Италия

Положението със избавителния транспортен съд „ Open Arms ” излезе отвън надзор, откакто част от мигрантите скочиха във водата и се пробваха да стигнат с плуване до италианския остров Лампедуза, оповестява „ Билд ”, представен от БГНЕС. От филантропичната организация Proactiva Open Arms разгласиха в обществените мрежи информация, че 9 индивида са скочили от кораба в морето. Екипажът и бреговата работа са се пробвали да ги спасят от мощното неспокойствие и са ги изтеглили на брега, където им е оказана здравна помощ. 
Корабът плава към този момент трета седмица и на борда му бяха останали 90 индивида. Колко тъкмо са скочилите във водата, към момента остава неразбираемо. Испанското държавно управление предложи корабът да дебаркира в най-близкото пристанище, само че от неправителствената организация обявиха, че няма да бъде допустимо още няколко дни корабоплаване през Средиземно море при несигурната обстановка на борда. Заради това се чака Испания да изпрати собствен транспортен съд до италианския остров Лампедуза, с цел да води намиращите се на борда на „ Open Arms ” мигранти.
Създателят на „ Open Arms ” Оскар Кампс съобщи, че корабът не може да извърши тридневно корабоплаване до Балеарските острови. Психолозите на борда били предизвестили, че е рисково още веднъж да се излезе в намерено море. Министърът на защитата на Испания Маргарита Роблес насочи обвинявания към италианския вътрешен министър Матео Салвини, че не го е грижа за човешкия живот, а единствено за изборната победа. Тя стигна по-далеч като назова това, което италианският министър предизвиква на хората от кораба, „ позор за цялото човечество ”.
Първоначално на борда на „ Open Arms ” бяха качени 160 мигранти, само че част от тях бяха откарани в Италия или Малта поради здравословни проблеми. Последно 27 младежи трябваше да слязат непридружавани на Лампедуза.
Министърът на външните работи на Германия Хайко Маас организира телефонен диалог с италианския си сътрудник Енцо Моаверо Миланези, в който и двамата се сплотиха към визията, че е належащо незабавно да се откри позволение на този въпрос на европейско равнище. Темата е включена в дневния ред на срещата на министрите на външните работи на Европейски Съюз, която ще се организира на 29 и 30 август в Хелзинки.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР