Полковник Виктор Баранец разказа за възможностите на новата руска ракета

...
Полковник Виктор Баранец разказа за възможностите на новата руска ракета
Коментари Харесай

Страшен сюрприз за ВСУ: Русия разполага с ракетата-призрак ЛMУР

Полковник Виктор Баранец описа за опциите на новата съветска ракета ЛМУР

Когато преди няколко години бях на военно-техническото ревю „ Армия-2021 “, видях, че доста чужденци задълго се „ залепваха “ за нашата двуметрова ракета с мистериозното име „ Изделие-305 “. Чуждите експерти просто не я одобряваха за даденост. И скоро в западната преса се появиха саркастични бележки: съгласно тях руснаците са изложили макет, с цел да объркат съперниците от НАТО, разработващи сходни оръжия.

Накратко – целят да заблудят, да пуснат евентуалния съперник по подправена диря. Казват, че тази безименна ракета не може да има заявените тактико-технически характерности, тъй като Западът е „ запушил дихателните пътища “ на съветската отбранителна промишленост и без непознатите електронни съставни елементи нищо с такива параметри не може да бъде основано. Е, основано е.

И през днешния ден в западните медии към този момент проблясват под паника текстове: руснаците освен са основали неповторима ракета, само че по време на спецоперация в Украйна я употребяват с всички сили от осъвременените си бойни хеликоптери Ка-52М и Ми-28НМ.

И даже високопарните анализатори на Forbes, списание за богатите, бяха доста загрижени появяването на „ произведение 305 “. Авторът на материала (Дейвид Хемблинг) даже го назова „ главната причина за неуспеха на амбициозната атака на украинските въоръжени сили “. Макар, че е мощно казано, имаше и много други аргументи...

И нашите военни специалисти в това отношение към този момент не се тормозят да признаят, че е правилно, че мистериозната „ Изделие-305 “ е най-новата лека многоцелева управляема ракета (с мъркащата абревиатура ЛМУР). И тя е основана от златните глави и ръце на конструкторите и инженерите на именитото Коломенско машиностроително бюро (КБМ), откъдето са излезли доста типове оръжия и военна техника, които нямат равни в света (само оперативно-тактическият комплекс „ Искандер “ какво коства!).

Е, в този момент да показва същия този ЛMУР, който през последните дни към този момент нашумя в света и всява боязън и смут във ВСУ.

Какво към този момент се знае за него, какво може да се каже, без да се разкриват секретните му „ фокуси “?

Да стартираме с обстоятелството, че „ Изделие 305 “ разрешава на съветските водачи на хеликоптери да поразяват цели, без да навлизат в зоната на противовъздушната защита на съперника. И това е извънредно значимо за вертолетите: в случай че се намърдате в рисковата зона, може да получите ракета в „ корема “.

Изключително значимо е, че ЛMУР е управляем арсенал. Екипажът на хеликоптера образно го насочва към задачата.

И какво споделят знаещите западни специалисти по този въпрос? Че „ тази съветска ракета очевидно принадлежи към класа на високоточните оръжия “. Те споделят и нещо друго: „ Тази ракета се трансформира в най-ефективното оръжие въздух-въздух “.

Ето към този момент „ осветените “ експлоатационни характерности на „ изделието “:

Обхват на полета - 14,5 км

Дължина - 1.945м

Диаметър на корпуса - 200 мм

Стартово тегло - 105 кг

Скорост на полета - до 230 m/s

Бойна глава - осколочно-фугасна

Тегло на бойната глава - 25 кг

Важно преимущество на ЛMУР е оптичната глава за самонасочване (ГСН), която може да се употребява в два разнообразни режима.

При първия задачата се улавя от оператора преди изстрелването и хеликоптерът-носител може незабавно да промени курса си след изстрелването на ракетата (както се майтапят водачите на хеликоптери, „ стреляй и бягай “).

Във втория режим ракетата се изстрелва без заключването на съответна цел. Първо, ЛMУР лети в посока на задачата, употребявайки инерционно ориентиране (с корекции от сателитна навигация). Освен това изображението от главата за самонасочване се предава назад на хеликоптера (на борда има особено съоръжение, което демонстрира бойното поле). Тук операторът към този момент избира предпочитана цел и насочва ракетата към нея.

Съдейки по признанията на пленени украински офицери, Щабът на ВСУ беше мощно впечатлен от това какъв брой тъкмо „ малко известното произведение “, както се споделя, лети и влиза „ през прозорчето “. Страшен сърпрайз, с доставка на място.

Е, мога единствено да прибавя, че към този момент се появи " Изделие-306 " - нова трансформация на ЛMУР. С по-висока продуктивност.

Но е по-добре към този момент да помълчим за това.

Превод: Европейски Съюз

Нов наш Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Нашият Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

Каналът ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в уеб страницата: https://www.pogled.info 

Така ще преодолеем рестриктивните мерки.

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. 
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР