Полковник от армията е осъден на смърт в Демократична република

...
Полковник от армията е осъден на смърт в Демократична република
Коментари Харесай

Полковник от ДР Конго е осъден на смърт заради убийства на протест срещу ООН

Полковник от армията е наказан на гибел в Демократична република Конго за ролята му в убийството на повече повече от 50 стачкуващи през август.

Полковник Майк Микомбе, някогашен пълководец на елитната Републиканска армия в град Гома, беше упрекнат, че е давал заповеди да се открие огън по анти - Организация на обединените нации протестиращи.

Неговите юристи споделиха, че той ще апелира решението на военния съд.

Това беше най-големият брой смъртни случаи при потушаването на митингите против мироопазващите сили на Организация на обединените нации в източната част на ДР Конго.

Протестиращите упорстваха за изтеглянето на войските на Организация на обединените нации, обвинявайки ги, че не са съумели да защитят цивилни, които са били обект на десетилетни офанзиви от размирен групи в района. < /p>

Организация на обединените нации има съвсем 18 000 чиновници в страната, в това число повече от 12 000 бойци, което я прави втората по величина задача на Организация на обединените нации в международен мащаб.

BBC Африка онлайн: Актуализации от целия континент

Августовските митинги бяха проведени от християнска фракция, известна като Wazalendo (Патриоти), с цел да изискат напускането на войските на Организация на обединените нации от района.

Протестиращите също желаеха губернаторът Ндима Конгба, който по-рано забрани демонстрациите, да подаде оставка. Оттогава губернаторът е заменен.

Според държавния прокурор 56 цивилни са били убити и десетки други ранени по време на демонстрациите, предизвиквайки интернационално наказание.

Повече от 150 души бяха задържани по време на репресиите от силите за сигурност.

Съдът чух по какъв начин измежду безредни подиуми войските откриха огън по протестиращите, както се твърди по директива на полковник Микомбе.

Той допусна, че е бил измамен от оперативна заповед, идентифицираща членовете на сектата като подставени лица на бунтовническата група М23, която е завзела огромни сектори от територия в Северна Провинция Киву предходната година.

Смъртната присъда постоянно се издава в ДР Конго, само че не е имало изтезания от повече от 20 години. Присъдите нормално се заменят с пожизнен затвор.

Полковник Микомбе беше съден дружно с петима други бойци.

Трима от тях бяха наказани на 10 години затвор, до момента в който други двама, в това число заместникът на полковник Микомбе, бяха оправдани.

Протест против Организация на обединените нации през юли 2022 година докара до повече от 15 смъртни случая, в това число трима миротворци.

Президентът на ДР Конго Феликс Чисекеди, който търси преизбиране през декември, прикани силите на Организация на обединените нации да стартират да напущат тази година, вместо идната година, както беше в началото планувано.

Миналата година източноафрикански сили бяха ситуирани в източната част на ДР Конго, с цел да оказват помощ на конгоанската войска в потушаването на боевете - макар че и те бяха подложени на критика, че не вършат задоволително, с цел да доведат по отношение на стабилността.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР