Полкът Кастус Калиновски, който се състои от беларуски доброволци, се

...
Полкът Кастус Калиновски, който се състои от беларуски доброволци, се
Коментари Харесай

Как беларуските калиновци помагат за защитата на Украйна


Полкът " Кастус Калиновски ", който се състои от беларуски доброволци, се бори на страната на Украйна още от първите дни на войната. Неговата публична говорителка Кристина споделя каква помощ оказва беларусите.

Обучение на беларуски доброволци в Киев

Двама бойци от полка " Калиновски ", попаднали в съветски плен след стълкновение край Лисичанск, са включени в листата за замяна на военнопленници. Четирима беларуси евентуално са починали. Какво описват за боевете край Лисичанск оживелите? Какви са загубите на полка " Калиновски " във войната? Ето детайлностите.

Двама са в плен, четирима евентуално са починали

На 26-и юни бойци от полка " Кастус Калиновски ", който е в състава на украинските въоръжени сили, са взели участие в удържането на танков пробив на съветските войски край Лисичанск. По думите на говорителката на полка Кристина множеството танкове са били унищожени, два отстъпили, само че по-късно военните попаднали в засада. " Понесохме загуби, двама са в плен, четирима евентуално са починали на бойното поле. Не можем да сме изцяло сигурни, защото не разполагаме с телата - стигнахме до този извод въз основата на фрагменти и видеоматериали на врага ", споделя пред Дъждовни води Кристина.
Редакцията предлага
Първоначално беларусите образували доброволчески батальон, който от края на март е в състава на украинските въоръжени сили. През май съставът бил уголемен и беларуската бойна група се трансформирала в полк, състоящ се от два батальона, скоро следва и образуването на трети. Точният брой на бойците не се посочва, само че както отбелязва Кристина - той непрекъснато пораства.

В Беларус считат, че " калиновците " са наемници

Военното формирование е понесло загуби. " От 24-и февруари насам сме изгубили трима бойци, към 40 бяха ранени. Нямаме информация за опити бойците да бъдат върнати в Беларус - вършим всичко допустимо това да не стане ", споделя още говорителката.

В Беларус считат, че воините от полка " Калиновски " са наемници. Ако бъдат екстрадирани в родината, ги заплашва наказателна отговорност, съобщи в края на март представител на беларуското вътрешно министерство. По неговите думи - към този миг са били известни имената на 50 участници в съществувалия тогава батальон.

Междувременно на уеб страницата на президента на Украйна е оповестена петиция за даване на задграничните доброволци, които пазят Украйна, на поданство или различен юридически статус, който " подсигурява на тях и на фамилиите им обществена и правна отбрана като на украинските жители ".

Малцина имат украинско поданство

Специално внимание е отделено на правния статус на беларусите, които пазят Украйна. По думите на създателя на петицията, сега тази категория задгранични доброволци е най-уязвима, защото.

" Ако жител на Беларус, който пази териториалната целокупност и суверенитета на Украйна, попадне в плен при осъществяването на бойна задача, той ще бъде предаден на Беларус, където в сходство с Наказателния кодекс може да бъде осъден с краткотрайно или доживотно отнемане от независимост, а в най-лошия случай го заплашва и смъртно наказване ", се отбелязва в текста на петицията. Документът към този момент е събрал задоволително подписи и следва да бъде прегледан от президента Володимир Зеленски.

По думите на говорителката на полка " Калиновски ", единствено няколко бойци от формированието имат украинско поданство, останалите са с беларуско. Кристина отбелязва, че всеки " калиновец " има контракт с въоръжените сили на Украйна и военна брошура. Тя дава право на законно престояване на територията на Украйна. Освен това всеки войник може да получи жителство в Украйна, след което - и поданство.

Арести и видеозаписи на " каещи се " родственици в Беларус

В Беларус пък продължава да се оказва напън по отношение на роднините на бойците от полка " Калиновски " - обискират домовете им, задържат ги и ги карат във видеозаписи да се разкайват. Наскоро бе арестуван братовчед на един от бойците - Сабро, който получил 15 дни арест. Първоначално го извикали на " диалог " в милицията, след което връзката с него изчезнала и се схванало, че е арестуван.

През април в мрежите бе пуснато и видео с майката на Сабро, която била принудена да съобщи, че презира сина си. " Натискът по отношение на околните и родителите на бойците от страна на силовите служби и на държавните медии не стопира.. Затова бих желала да помоля медиите да бъдат по-внимателни - всяка информация за бойците ги разкрива пред беларуските управляващи, след което се появяват видеа с околните и родителите ", показва пред Дъждовни води говорителката на полка " Калиновски " Кристина.

Кастус Калиновски е един от водачите на беларуското национално освободително придвижване от средата на 19-и век, журналист и стихотворец.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР