Полицията запечата редакцията на в. Труд, която се помещава в

...
Полицията запечата редакцията на в. Труд, която се помещава в
Коментари Харесай

Редакцията на в. "Труд" беше запечатана, Блъсков обяви гражданско неподчинение

Полицията запечата редакцията на в. " Труд ", която се обитава в постройка на Министерството на културата. Комисия, назначена от регионалния шеф на София-град, е влезнала в офисите, с цел да извърши заповед за изземване.

За наличието на полицията оповестиха от в. " Труд ". Докато чиновници на регионалната администрация и полицията запечатваха стаите, основният редактор Петьо Блъсков разгласи гражданско непокорство. Цитиран от " 24 часа ", той споделя, че с публицистите ще се опитат да издадат вестник за утрешния ден и ще останат в офиса.

 Редакцията на в.
© Дневник

През август служебният министър на културата Велислав Минеков изиска " Труд " да напусне употребената постройка поради дългогодишно неплащан наем от компанията " Южен кръст 2001 " ЕООД. През септември Министерството на културата изпрати доброволна покана към изданието, само че тя не беше изпълнена. След това въпросът стигна до регионалния шеф на София-град.

На 12 ноември той е издал заповед за изземване на пространствата. В началото на декември синът на основния редактор на " Труд " Петьо Блъсков, който е шеф на компанията " Южен кръст 2001 " ЕООД е изискал отсрочване на осъществяването на заповедта, тъй като е приет в болница с изострен ларингит и се постанова лекуването му да продължи най-малко месец. От " Труд " настояват, че са изплатили всички наеми и че имат документи за това. Междувременно те са завели дело против Министерството на културата, което е формирано в Софийски градски съд.

Блъсков купи в. " Труд " и още няколко издания през 2015 година, като покупката беше финансирана от Първа капиталова банка (ПИБ). Малко по-късно редакцията на " Труд " се нанесе в пространствата на Министерството на културата. Месечният наем, който компанията " Южен кръст " е трябвало да заплаща е към 3 хиляди лв.. По информация на Министерството на културата сумата не е била изплащана от 2015 година насам.

От ведомството желаят пространствата да бъдат освободени, с цел да се употребяват по предназначението им за
Националния институт за недвижимо културно завещание (НИКНИ), както и за архива.

 Петьо Блъсков разгласи гражданско непокорство
Петьо Блъсков разгласи гражданско непокорство

В опит да бъде избавен " Труд " в предходния парламент някогашните ръководещи от ГЕРБ внесоха ремонти в Закона за държавната благосъстоятелност, които предвиждаха печатни издания да наемат държавни офиси без търг и конкурс. Според оферти текст парцели или елементи от тях ­частна държавна благосъстоятелност могат да се отдават чартърен на юридически лица с нестопанска цел, избрани за реализиране на общополезна активност, както и на юридически лица,­ издатели на печатни творби. До приемането на тези правила обаче по този начин и не се стигна.

След консултациите при президента Радев ръководителят на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова съобщи, че " една медия, която е сериозна към служебното държавно управление и президентската институция, е осъмнала с барикадиран вход и публицистите не могат да заемат работните си места ".
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР