Полицията вече ще е задължена на уведомява всеки арестуван, че

...
Полицията вече ще е задължена на уведомява всеки арестуван, че
Коментари Харесай

При арест: Ченгетата казват Имаш право да мълчиш“

Полицията към този момент ще е задължена на уведомява всеки задържан, че има право да мълчи. Това излиза наяве от промени в директива, оповестени за публично разискване на уеб страницата на Министерство на вътрешните работи.

Те се оферират поради неоправдателни решения против България на Европейския съд по правата на индивида, както и поради наказателна процедура от Европейската комсия.

Сред рецензиите против страната си са посочени несъразмерен психически напън върху обвинени или близки до тях лица при осъществяване на полицейски интервенции ".

За да се избегнат още каузи или наказателни процедури Министерство на вътрешните работи вкарва декларация, в която в детайли ще са изброени правата на задържания. Сред тях са опцията да резервира безмълвие, правото на юрист, на медицински обзор, както и на телефонно позвъняване. Във втората част на декларацията ще се декларира дали задържаният желае да се възползва от правата си.

Освен правото на безмълвие на арестувания би трябвало наложително да се даде информация за ареста му, показва се още в инструкцията. Ако е чужденец, той би трябвало да може да се свърже с консулските управляващи на съответната страна.

" С плана се цели и подсилване на гаранциите за отбрана на малолетните арестувани лица, като се планува наложително известяван на родител, настойник или друго лице, което поставя грижи за малолетния, както и наложителното присъединяване на бранител ", показва се в претекстовете към инструкцията.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР