Полицията във Виена разследва смъртта на четири жени и една

...
Полицията във Виена разследва смъртта на четири жени и една
Коментари Харесай

Четири жени и младо момиче са убити във Виена за по-малко от 24 часа

Полицията във Виена проверява гибелта на четири дами и една тийнейджърка в границите на 24 часа, написа Военновъздушни сили .

В петък три дами са намушкани с нож от мъж в обществен дом в австрийската столица. Заподозреният е бил задържан.

Друга жена и нейната щерка са убити при откъслечен случай. Разследващите считат, че бащата на момичето е виновен за това.

Граждански организации дефинираха деня като " черен петък " и приканиха за незабавни дейности за прекъсване на насилието против дами.

Телата на трите дами са открити в постройка в централния квартал Бригитенау към 21:00 ч. локално време (20:00 ч. българско време), откакто очевидец се обадил на службите за незабавна помощ.

Заподозреният, който полицията разказва като 27-годишен афганистански жител, е открит да се крие покрай обществения дом с нож в ръка.

Мотивът за убийствата към този момент не е явен, само че мъжът е бил разпитан.

По-рано в петък 51-годишна жена и 13-годишната ѝ щерка са открити мъртви в апартамент в региона на Ердберг - на към 12 км от мястото, където е станал другият случай.

Няма догатки, че те са свързани.

Полицията към момента търси брачна половинка на дамата, който е и татко на момичето, защото проверяващите подозират, че той може да ги е удушил.

" Първоначалните следствия, които се организират сега, демонстрират, че е употребен тъп предмет ", съобщи представителят на полицията Филип Хаслингер.

Ева-Мария Холцлайтнер, началник на отдела за женска политика на опозиционната Социалдемократическа партия (СДП), прикани федералното държавно управление да свика спешна среща, на която да се разиска казусът с убийствата на дами в страната.

" Скърбим за убитите дами, мислим за оживелите и призоваваме най-сетне да бъде прибавен народен проект за деяние за отбрана от принуждение, с цел да се отбрани животът на дамите в Австрия ", декларира Холцлайтнер.

Според последните данни за броя на убийствата на дами в Австрия, оповестени от Института за проучване на споровете, в интервала 2010-2020 година в страната са убити към 319 дами - най-вече от мъже сътрудници или някогашни сътрудници.

Коалиционното държавно управление даде обещание да се бори с този проблем - през 2021 година то дава обещание да отпусне съвсем 25 млн. евро (49.56 млн. лева) за начинания, ориентирани към отбрана на дамите от принуждение.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР