Избори в Зимбабве: Наблюдатели на избори са арестувани по време на избори

...
Полицията в Зимбабве е арестувала 41 наблюдатели на избори за
Коментари Харесай

Полицията в Зимбабве е арестувала 41 наблюдатели на избори за предполагаем опит да попречат на процеса на гласуване.

Твърди се, че задържаните от групи на гражданското общество са координирали публикуването на резултатите от общите избори в сряда, казва полицията.

Те са обвинени в нарушаване на изборния закон, казват техните адвокати.

Гражданските групи са се опитали да преброят собствените си гласове, за да сравнят резултатите с официалното преброяване в в светлината на спорове относно минали изборни резултати.

41-те са обвинени в опит да обявят резултати пред държавния изборен орган - които по закон са единствените, които могат обявяване на победител.

Преди това председателят на щатския изборен орган Присила Чигумба беше призовала групите на гражданското общество да създадат свои собствени паралелни процеси на изготвяне на таблици, за да насърчат прозрачността и контрола

Полицаи извършиха серия от нападения и арести в столицата Хараре, включително в хотел и офиси на Мрежата за подкрепа на изборите в Зимбабве и Центъра за изборни ресурси, където работеха 41-те.

Първоначално адвокатите казаха, че са получили обезпокоителни обаждания за помощ от клиенти, като добавиха, че не знаят къде ги е отвела полицията. Но по-късно им беше предоставен достъп до клиентите си.

Говорителят на полицията Пол Няти каза, че 38 лаптопа и 93 телефона са били иззети от офисите. Той добави, че "всяка форма на хаос" по време на изборите ще бъде "строго" третирана.

Изявление от полицията обяснява защо устройствата са били конфискувани: " Оборудването е било използвано за незаконно събиране на статистически данни за гласуване и резултати от изборните секции в цялата страна."

Арестите бяха остро осъдени от НПО, които казаха, че е „уловка на държавата да се насочи към организациите на гражданското общество и в крайна сметка да заглуши гласа им на изборите през 2023 г.“.

Коалицията „Кризата в Зимбабве“ също призова за безусловно освобождаване от задържаните наблюдатели.

В сряда жителите на Зимбабве отидоха до урните, за да изберат президент, членове на парламента и местни съветници.

Арестите дойдоха, когато гласуването беше удължено за втори ден в три провинции на страната поради закъснения в сряда.

Зимбабве има някои изненади и много губещи. Какво трябва да знаете за Зимбабве избори „Крокодилът“ в Зимбабве, който иска още една хапкаЗавърналият се проповедник, който иска да управлява Зимбабве

В Хараре само една четвърт от избирателните секции отвориха навреме поради проблеми с бюлетините. В някои райони бюлетините свършиха, принуждавайки гласоподавателите да чакат до късно през нощта.

Избирателната комисия обвини съдебните спорове в последния момент за късното пристигане на съвета изборни бюлетини.

Междувременно лидерът на основната опозиционна Гражданска коалиция за промяна (CCC) Нелсън Чамиса обвини властите в „потискане на избирателите“.

Преброяването на гласовете е в ход и изборните служители имат пет дни да обявят резултатите от президентските избори.

През 2018 г. г-н Чамиса не успя в правната си кандидатура да отмени резултатите от изборите през същата година, което той описа като „преврат срещу волята [на народа]“.

Официалните резултати показаха, че той взе 44% дял от гласовете на президентските избори - действащият президент Емерсън Мнангагва спечели с 51%.

Тази седмица vote беше вторият път, когато двамата мъже се изправят един срещу друг в надпревара за най-високата длъжност.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР