Полицията в Североизточен Китай обяви, че е задържала седем души

...
Полицията в Североизточен Китай обяви, че е задържала седем души
Коментари Харесай

Сблъсъци между местни жители и полиция в Китай заради политиката за нулев ковид

Полицията в Североизточен Китай разгласи, че е задържала седем души след конфликти сред поданици и чиновници на реда, прилагащи рестриктивните мерки против КОВИД-19, заяви Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Насилието избухва на фона на растеж на случаите в цялата страна. Властите оповестиха през вчерашния ден 2230 нови случаи в южния индустриален център и софтуерен хъб Гуанчжоу.

Броят на новозаразени остава релативно дребен, само че Китай продължава прецизното съблюдаване на политиката за " нулев коронавирус ", която включва карантиниране, локдауни и съвсем всекидневни наложителни проби.

В известие на полицейското ръководство в град Лини, провинция Шандун, се споделя, че службите по социална сигурност ще подхващат съществени ограничения против тези, които " с противозаконните си дейности нарушават правото на персонална отбрана на жителите ".

Мерките против пандемията разпалиха митинги в цялата страна, където оспорването на властта на Китайската комунистическа партия е необичайност. Все още не е известно кои са арестуваните при конфликтите. Новини за арестите се появиха през днешния ден сутринта в обществените мрежи, само че бързо бяха изтрити от чиновници по цензурата в интернет.

Китайският президент Си Дзинпин трансформира политиката за " нулев коронавирус " в знакова за ръководството. Си получи трети петгодишен мандат през предишния месец, съпроводен с издигането на негови близки съдружници до висши постове във властта.

Сред тях беше някогашният партиен водач в Шанхай, където драконовските ограничения и локдаун през лятото доведоха до дефицит на храна, борба с управляващите и съществени спирания в интернационалната верига на доставки, която от ден на ден зависи от китайското произвеждане и превоз.

Докато останалият свят последователно се отваря след пандемията, Китай прави доста деликатни дребни стъпки в тази посока, като границите оставят съвсем изцяло затворени, а чиновниците са под тежък напън да ползват рестриктивните мерки.

Китайският експорт е намалял с 0,3 % през октомври по отношение на година по-рано. Това бележи спад, откакто през септември индикаторът набъбна с 5,7 на 100, оповестиха китайските митнически управляващи. Отново на годишна основа, вносът е намалял с 0,7 % спрямо 0,3 на 100 растеж през септември.

Спекулации за допустимо облекчение на политиката за " нулев коронавирус " раздвижиха пазарите, само че държавното управление реши да резервира в загадка проектите си, в това число опцията от внасяне на непознати ваксини.

Миналата седмица индустриална зона, в която има цех за произвеждане на телефоните " айфон " (iPhone) на компания " Епъл ", беше затворена за седем дни след новорегистрирани случаи на КОВИД-19 и овакантяване на чиновници. Много от тях прескочиха оградите и поеха пешком по автомагистралите в региона в опит да избегнат затваряне в карантиниращи центрове, където храната, санитарните условия и зачитането на персоналното пространство са обект на рецензии.

" Епъл " предизвести в неделя своите клиенти, че ще е належащо да изчакат, с цел да получат най-новите си модели " айфон ", защото фабриката, ръководена от " Фокскон " в Чжънчжоу, " работи със съществено понижен потенциал ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в  и !  

 

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР