Полицията в Пловдив разкри мащабна схема за източване на средства

...
Полицията в Пловдив разкри мащабна схема за източване на средства
Коментари Харесай

Арестуваха медици в Пловдив, източили милиони от НЗОК в измамна схема

Полицията в Пловдив разкри огромна скица за източване на средства посредством потреблението на подправени документи, за медицински, за приемане на средства от държавния бюджет и Националната здравноосигурителна каса. Измамата е обвързвана с даването на помощни средства за хора с увреждания. Това оповестиха на взаимен брифинг районният прокурор на Пловдив Петър Петров и шефът на регионалната дирекция на Министерство на вътрешните работи в града старши комисар Георги Чергов, осведоми.

До момента е открито, че за последната година са издадени 8007 протокола, по които са изплатени 5,2 млн. лв.. По случая са арестувани осем души, от които петима лекари, взели участие в експертни комисии. 

Създаден е бил мним медицински център " Медлайф ", посредством който са събирани данни за хора с увреждания, изготвяни са подправени протоколи с техните имена и са прибирани парите за скъпи консумативи. Те въобще не са стигали до хората с увреждания.

Схемата почнала да работи през юли 2022 година, когато са признати промени в Наредбата за здравната експертиза и правилника за използването ѝ. Тези промени изискват лицата с друга степен на неработоспособност да минават лекарски прегледи, които да открият нуждата от приемане на помощни средства. Тогава в Пловдив е основано сдружение, което е принципал на Медицински център със седалище в София, описа прокурор Петров. В него имало четири експертни комисии, формирани от по двама лекари - ортопедична, неврологична, уши, нос и гърло и хирургична. Управителят на центъра, който почнал да издава протоколи, имал две сдружения и магазин за помощни средства. Данните на лица, които имали потребност от тези средства, се набавяли посредством дистрибутори в цялата страна, които посещавали Домове за възрастни хора и Домове за хора с увреждания. Установено е, че и чиновниците на тези домове предоставяли данните им, за което получавали комисиони.

Досега е открито Фирмите на шефа са усвоили 815 хиляди лв. по 730 протоколи за осъществени прегледи на лица с неработоспособност, без те да се преглеждани. За останалите, издадени от центъра протоколи, следва да се откри по какъв метод и по какъв начин са изплащани помощните средства. В някои от случаите хората поискали вместо помощни средства парични суми, които им били изплащани от центъра. Като образец прокурорът уточни, че в един от случаите на разположение са преведени 600 лв., а отпуснатата сума за помощно средство от НЗОК е била в размер на 4000 лв..

Акцията на полицията е извършена на 28 август, когато в Пловдив и в страната са претърсени 16 адреса и конфискувани огромен брой документи, 50 флашки с данни, към 50 хиляди лв., 10 компютъра, разпознати са и електронни подписи, употребявани от лекари, членове на комисиите, описа още шефът на полицията в Пловдив Георги Чергов. Задържани са били седем души. Основното настоящо лице - шефът на центъра, който по това време е бил в чужбина, е задържан по-късно при завръщането му в страната.

Всички са арестувани за 72 часа. Двама от медиците са от Велико Търново, другите задържани са от Пловдив. Повдигнатите обвинявания на лекарите са за документна машинация, а на чиновниците на двете компании - за помагачество.

Досъдебното произвеждане е формирано април тази година след следствие на " Икономическа полиция " и сигнал на Регионалната здравна ревизия. При опит от страна на инспекцията за противоположна връзка с трима души от Пазарджик, получили помощни средства, същите съобщили, че не са получавали такива, добави наблюдаващият прокурор Димитър Пехливанов. В хода на следствието са разпитани над 500 души. Установено е, че са издадени протоколи на имената на 27 умряли. Издаването на медицински протоколи за помощни средства е едвам 10 % от цялата активност на Медицинския център, уточни Пехливанов. При инспекция на адресите на центъра в София и Пловдив проверяващите открили, че те са фиктивни. Там не е открита каквато и да е здравна активност, обвързвана със здравето на хората, добави прокурорът.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР