Полицията в Париж е използвала сълзотворен газ и водни оръдия,

...
Полицията в Париж е използвала сълзотворен газ и водни оръдия,
Коментари Харесай

Сълзотворен газ и водни оръдия срещу протестиращите жълти жилетки в Париж

Полицията в Париж е употребила сълзотворен газ и водни оръдия, с цел да разпръсне протестиращите , които недоволстват по улиците във втори следващ уикенд поради повишението на цените на горивата , оповестяват френските медии.

Сблъсъците са се разразили на централния бул. " Шанз-Елизе ", до момента в който протестиращите са се пробвали да преминат през полицейския кордон към чувствителни обекти в центъра на френската столица.

Няколко хиляди стачкуващи са се събрали, а към 3000 служители на реда са били ситуирани за защита.

Организаторите оповестиха последните си митинги като " второ деяние " в тяхната акция.



Известни като " жълти жилетки " поради отличителното си облекло с висока видимост, протестиращите се опълчват на повишението на акциза върху бензина и дизела .

Демонстрантите на " Шанз-Елизе " са тръгнали против металните заграждения и отцепен от полицията периметър, имащ за цел да ги възпре да доближат основни здания като формалната резиденция на премиера.

Властите обявиха, че до момента няма данни протестиращите да са съумели да влязат в неразрешени региони.

Видеокадри, оповестени в обществените мрежи, демонстрираха протестиращите да хвърлят факли по полицията, крещейки лозунги с апели президентът Еманюел Макрон да подаде оставка .

Според някои оценки в Париж се чакаха 30 000 протестиращи.

Съобщава се за най-малко един разпален автомобил, минимум шест души са задържани до момента. Действията на протестиращите са без всякаква организиция и с очевидната интервенция на извънредно настроени детайли.

Вътрешният министър упрекна директно водача на крайната десница Марин Льо Пен за безредиците , което тя остро отхвърли.

Цената на дизела, най-често употребяваното гориво във френските коли, се увеличи с към 23% през последните 12 месеца до приблизително 1,51 евро на литър , като такива цени за последно е имало при започване на века.

Световните цени на петрола се покачиха, преди да поевтинеят още веднъж, само че държавното управление на Макрон увеличи акциза тази година със 7,6 % на литър за дизела и с 3,9 % за литър бензин като част от компанията за по-чисти коли и горива .

Решението за налагане на в допълнение нарастване от 6,5 % данък върху дизела и 2,9 % данък върху бензина от 1 януари 2019 година беше забелязано като последната капка, преляла чашата .

Макрон упрекна международните цени на петрола за три четвърти от покачването на цените. Той сподели още, че е нужен спомагателен налог върху изкопаемите горива, с цел да бъдат финансирани вложения в сила от възобновими източници .
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР