Полицията в Мемфис публикува видеозапис на бруталния арест на афроамериканец,

...
Полицията в Мемфис публикува видеозапис на бруталния арест на афроамериканец,
Коментари Харесай

Сътресение в САЩ след убийството на пореден цветнокож от полицията при арест

Полицията в Мемфис разгласява видеозапис на бруталния арест на афроамериканец, който след това умрял, предадоха международните организации.

Съединените щати са в потрес след следващия сходен случай в страната, който припомня на този с Джордж Флойд - негър, погубен от бял служител на реда по време на арест през май 2020 година, отбелязва Франс прес. Тогава в Съединени американски щати избухнаха митинги против расизма и полицейското принуждение под лозунга " Животът на чернокожите има значение " (Black Lives Matter).

29-годишният Тайър Никълс бил спрян за пътна инспекция в най-големия град в южния щат Тенеси на 7 януари вечерта по съмнения в неразумно шофиране. Последвало сдърпване, като служителите на реда употребявали против мъжа сълзотворен газ и електрошоково оръжие. Той въпреки всичко се опитал да им избяга, само че бил заловен от петимата чиновници на реда, които го пребили безмилостно. Всички те също са чернокожи.

Петимата служители на реда били уволнени на 20 януари, а в четвъртък им били повдигнати обвинявания в ликвидиране от втора степен. Това са доста тежки обвинявания, които може да бъдат осъдени с дълги години затвор. Убийството от втора степен допуска злоумишлени дейности и умишлено навреждане, само че за разлика от това от първа степен то не е преднамерено.

Записът съдържа шокиращи фрагменти: младият мъж е обичай дълго време, налаган с юмруци, ритници и палки; служителите на реда също по този начин сипят хули по негов адрес. Никълс дълго време е обичай паднал на земята.

" Мамо! Мамо! Мамо! ", вика мъжът в един миг.

След побоя Никълс се оплакал, че не може да диша. Той умрял в болница на 10 януари - три дни след бруталния арест, осведоми Българска телеграфна агенция.

Половин час след публикуването на записа президентът на Съединени американски щати Джо Байдън сподели, че е засегнат.

По-рано през вчерашния ден Байдън беседва със фамилията на Никълс. Той сервира своите съболезнования на майката и пастрока на умрелия юноша и ги поздрави за техния кураж и мощ, заяви Белият дом в изказване. Майката на Тайър Никълс описа пред телевизия Си Ен Ен, че когато отишла в болничното заведение, синът ѝ към този момент бил мъртъв. Той бил целият в синини, а главата му била доста подута.

Обстановката е напрегната в Мемфис, където има засилено полицейско наличие. Както и се очакваше, първите демонстрации след публикуването на записа към този момент започнаха. Протести има в Мемфис и столицата Вашингтон. Над 200 души се включиха в шествие в Ню Йорк. " Няма правдивост, няма мир! ", скандираха участниците в проявата.

Президентът Байдън моли за мирни митинги - апел, към който се причисли и фамилията на Никълс.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР