Полицията в китайския полуавтономен район Хонконг е арестувала тази сутрин

...
Полицията в китайския полуавтономен район Хонконг е арестувала тази сутрин
Коментари Харесай

Полицията в Хонконг е арестувала петима директори на вестник Епъл Дейли

Полицията в китайския полуавтономен регион Хонконг е арестувала тази заран петима шефове на вестник " Епъл Дейли ", в това число основния му редактор, заяви Ройтерс, като се базира на локални медии.

Това е следващият удар против притежателя на вестника Джими Лай, който е в пандиза.

Отделът по национална сигурност на полицията в Хонконг разгласи, че петима шефове на компания са били арестувани по съмнение в скрит план с непозната страна или външни детайли за застрашаване на националната сигурност. В известието се споделя, че са арестувани четирима мъже и една жена на възраст сред 47 и 63 години.

 Снимка: БТА/АР

" Епъл Дейли " заяви, че петима от шефовете му, измежду които основният редактор Райън Лоу, изпълнителният шеф Чъун Ким-хун, основният действен началник Чоу Тат-куен, заместител основният редактор Чан Пуйман и основният изпълнителен редактор Чъун Чи-уай са били задържани при утринната интервенция.

Според вестника към 7,30 ч. локално време към 100 служители на реда са пристигнали в офисите на изданието и са отделили региона.

Миналия месец управляващите разпоредиха запор върху акциите на Джими Лай в компанията " Некст Диджитъл ", издател на вестника.

По-късно полицията в Хонконг разгласи, че в интервенцията в издателството на " Епъл Дейли " са взели участие 500 чиновници. Причина за акцията са били съмнения, че изявления във вестника са нарушили закона за националната сигурност. Освен това полицията е наложила запор върху активи на стойност 18 млн. хонконгски $ (около 2,32 млн. щатски долара), принадлежащи на три компании, свързани с " Епъл Дейли ".

 Снимка: БТА/АР

Лай беше задържан през август предходната година и упрекнат по закона за националната сигурност, натрапен от Китай в Хонконг. Активите на продемократичния деятел бяха замразени по силата на същия закон.

Джими Лай е в пандиза от декември, откакто му беше отказано освобождение под гаранция. Той е изправен пред три обвинявания по новия закон, измежду които и скрит план с непозната страна.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР