Полицията в Източен Пакистан разби мрежа за незаконно отнемане на

...
Полицията в Източен Пакистан разби мрежа за незаконно отнемане на
Коментари Харесай

Банда е отстранила стотици бъбреци, за да ги продаде на богати клиенти, казва пакистанската полиция

Полицията в Източен Пакистан разруши мрежа за нелегално лишаване на органи, като арестува осем души за хирургично премахване на бъбреци от стотици пациенти за богати хора, нуждаещи се от трансплантация, оповестиха управляващите в понеделник.

Предполагаемият водач на бандата, разпознат като „ доктор Фавад “, е упрекнат в провеждането на 328 интервенции на хора за премахване на бъбреците им и продажбата им на клиенти за до 10 милиона пакистански рупии (34 000 долара) всяка, сподели Мохсин Накви, основен министър на Пакистан Провинция Пенджаб.

Твърди се, че Фауад е бил асистиран в интервенциите от неназован автомеханик, който е сложил упойката, сподели Накви.

Главният министър сподели, че бандата е примамвала пациенти от лечебни заведения и е правила интервенциите частно в региона на Таксила, град Лахор и в управлявания от Пакистан Кашмир.

„ Те съумяха да създадат това в Кашмир, тъй като няма закон по отношение на бъбречната трансплантация, тъй че за тях беше по-лесно да правят интервенциите там “, сподели Накви.

Според основния министър до момента са доказани три смъртни случая, само че управляващите към момента удостоверяват данните.

„ Трябва да има още интервенции, които би трябвало да са осъществени, броят е единственият, който сме удостоверили “, добави той.

Преди това Фауад е бил задържан пет пъти, само че всякога е бил освобождаван и е съумял да възобнови интервенциите си, сподели Накви.

Някои от пациентите, чиито органи са били взети, не са знаели, че бъбрекът им е бил отхвърлен, добави той.

Полицията прекара съвсем два месеца в следствие на случая, откакто мъж се появи и сподели, че е бил уверен от един от хипотетичните членове на бандата да получи здравно лекуване уединено.

Сградата на Министерството на здравеопазването и обществените услуги на Съединени американски щати се вижда във Вашингтон, окръг Колумбия, на 22 юли 2019 година (Снимка от Alastair Pike / AFP) (Снимка от ALASTAIR PIKE/AFP посредством Getty Images) Сградата на Министерството на здравеопазването и човешките услуги на Съединени американски щати се вижда във Вашингтон, окръг Колумбия, на 22 юли 2019 година (Снимка от Alastair Pike / AFP) (Снимка от ALASTAIR PIKE/AFP посредством Getty Images) Alastair Pike/AFP посредством Getty Images

По-късно, когато отишъл при различен доктор за в допълнение лекуване, му споделили, че няма бъбрек, съгласно основния министър.

Накви сподели, че работи с основния контрольор на полицията на Пенджаб за подсилване на киберзаконите на страната, тъй че рекламите за такива противозаконни бъбречни трансплантации да бъдат неразрешени онлайн.

„ Целият ни фокус е да проследим други банди, които работят по този метод “, сподели той.

Пакистан забрани комерсиалната търговия с човешки органи през 2007 година, а засилен закон през 2010 година направи събирането и трафика на органи наказуеми с до 10 години затвор и санкция от 1 милион рупии (3400 долара).

Преди законодателството страната беше център за търговия с органи за чужденци и богати пакистанци, търсещи трансплантация, а пазаруването и продажбата на бъбреци беше постоянна процедура, като някои обеднели пакистанци продаваха бъбреците си, с цел да оцелеят.

Но практиката продължи и локалните медии оповестиха, че противозаконните трансплантации на бъбреци са се завърнали през последните години.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР