Полицията в Испания в сътрудничество с Европол разби криминална група,

...
Полицията в Испания в сътрудничество с Европол разби криминална група,
Коментари Харесай

Разбиха най-голямата наркобанка в Европа

Полицията в Испания в съдействие с Европол разруши престъпна група, считана за най-голямата финансова институция на наркотрафика в Европа, оповестява " Ройтерс ".

Предполага се, че групировката, която е работила в ресторант в индустриален парк край Мадрид, е изпирала по към 300 млн. евро годишно.

По данни на испанската полиция спрямо досегашни следствия на Европол това е най-голямата незаконна група за пране на пари.

От Европол оповестяват, че в взаимната интервенция с испанската полиция на няколко места в страната са конфискувани над 400 000 евро в брой, сметки в криптовалута за 1,5 млн. евро, както и 11 първокласни автомобила и обилни количества канабис.

При следствието са били иззети общо близо 3 млн. евро.

В координирани акции на 27 септември в 21 обитаеми места в Испания, измежду които Малага и Толедо, са арестувани 32 души.

Членове на престъпната мрежа са били главно сирийци и колумбийци. Групата е почнала да действа като неофициална банка през 2020 година, като е предоставяла финансови услуги на наркотрафиканти от над 20 страни.

" Банката " е употребила система за трансфер на пари, известна в Близкия изток под името " хавала " , при която няма физическо пренасяне на банкноти. Дилърите на " хавала " на разнообразни места водят счетоводна книга за дебит и заем при преводите, при което парите се предават сред страните посредством здрависване, парче хартия или на доверие.

По данни на испанската полиция за прехвърлянето на огромни суми се били употребявани криптовалути.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР