Полицията в Индия нахлу в домовете на няколко видни журналисти

...
Полицията в Индия нахлу в домовете на няколко видни журналисти
Коментари Харесай

NewsClick: Полицията в Делхи нахлу в домовете на видни журналисти

Полицията в Индия нахлу в домовете на няколко видни публицисти и създатели по отношение на следствие на финансирането на новинарския уеб страница NewsClick.

Претърсванията се организираха във вторник в столицата Делхи, като на обискираните бяха конфискувани мобилните им телефони и преносими компютри.

Съобщава се, че чиновници проверяват изказвания, че NewsClick е получил противозаконни средства от Китай - обвиняване, което отхвърля.

Критиците споделят, че този ход е умишлена офанзива против свободата на печата.

Сред тези, които са съгласно известията са нападнати редакторът на NewsClick Прабир Пуркаястха, публицистите Абхисар Шарма, Ауниндио Чакраварти и Бхаша Сингх, известният сатирик Санджай Раджаура и историкът Сохаил Хашми. Някои от тях са отведени в полицейския сектор за разпит.

Полицията към момента не е коментирала нападенията, само че господин Шарма удостовери развиването на X (бивш Twitter) и сподели, че служителите на реда са му лишили телефона и преносимия компютър.

Г-жа Сингх също написа, че полицията е иззела телефона й.

Провеждат се и претърсвания в офиса на уеб страницата в Делхи, заяви осведомителната организация ANI.

Според отчетите нападенията се организират във връзка със случай, регистриран против NewsClick през август след Докладът на New York Times твърди, че уебсайтът е получил средства от американски милионер за разпространяване на " китайска агитация ".

Докладът твърди, че Невил Рой Сингам е работил в тясно съдействие с „ медийната машина на китайското държавно управление “ и е употребявал своята мрежа от групи с нестопанска цел и фиктивни компании, с цел да „ финансира своите агитация в международен мащаб ".

На 17 август беше регистриран случай и полицията се базира на UAPA - драконовски антитерористичен закон, който прави съвсем невероятно приемането на гаранция - против уеб страницата и неговите публицисти. NewsClick изрично отхвърли всички обвинявания като погрешни.

Откакто министър председателят Нарендра Моди пристигна на власт през 2014 година, редица медии бяха разследвани от държавното управление за финансови некоректности, което поражда опасения за свободата на печата в най-голямата народна власт в света.

Репортери без граници, застъпническа група за публицисти, сложи Индия на 161-во място в класацията си за независимост на печата тази година. В него се споделя, че обстановката в страната се е влошила от „ проблематична “ до „ доста неприятна “ и се съпоставя с Таджикистан (на 153-то място) и Турция (на 165-то място).

BBC News India към този момент е в YouTube. Щракнете тук, с цел да се абонирате и да гледате нашите документални филми, пояснения и функционалности.

Източник: bbc.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР