Полицията в Индия е стреляла с халосни патрони по протестиращи,

...
Полицията в Индия е стреляла с халосни патрони по протестиращи,
Коментари Харесай

Полицията в Индия с крути мерки срещу протестиращи против закона за гражданството

Полицията в Индия е стреляла с халосни патрони по протестиращи, откакто хиляди са пренебрегнали полицейския час в североизточната част на страната при нови демонстрации против противоречиво ново законодателство за поданството, осведоми " Гардиън ".

Властите прецизираха, че към 20 до 30 души са били ранени по време на митингите през последните дни, като са били подпалени коли и полицията е употребила сълзотворен газ и са налагали тълпите с тежки дървени тояги.

До 5000 души от паравоенните сили са били ситуирани в град Гувахати в щата Асам, до момента в който доста пътища са били блокирани, с цел да се предотврати разпространението на митингите.

Всички влакове до Трипура и Асам са били спрени, а някои полети са били анулирани. Няколко мача по крикет и футбол, планувани да се проведат в Асам, са били анулирани.

Премиерът Нарендра Моди се опита да успокои ситуацията в серия от изявления в " Туитър ", които мнозина в щата не са могли да прочетат, защото мобилният интернет е бил блокиран.

Законът за поданството, признат от горната камара на Народното събрание през вчерашния ден, разрешава бързо напредване на молбите за поданство от религиозни малцинства от три прилежащи страни, само че не и от мюсюлмани.

Ислямски групировки, опозицията, правозащитни организации и други обявиха, че това е част от индуистко-националистическия дневен ред на Моди за маргинализиране на 200 млн. мюсюлмани в Индия, нещо, което той отхвърля.

Мнозина в отдалечения североизточен регион на Индия се опълчват, тъй като се притесняват, че законодателството, което провокира остри разногласия в Народното събрание тази седмица, ще даде поданство на индустки имигранти от Бангладеш.

" Искам да уверя моите братя и сестри в Асам, че няма защо да се тормозят след приемането на закона за поданството ", написа Моди.

Все още не е ясно дали законодателството, откакто бъде подписано от президента, ще оцелее конституционното предизвикателство във висшия съд.

Мюсюлманската лига на Индийския съюз подаде тъжба във висшия съд, първото несъгласие против закона, като водачът на политическата партия съобщи, че законът бил срещу главните правила на конституцията на страната.

Генералният секретар на лигата Кунхаликути съобщи: " Конституцията споделя, че няма да има диференциация, учредена на прослойка, вяра или каквото и да е друго. Тук поданството се дава въз основа на вяра. Законът за поданството... няма да застане пред правото. "

В жалбата се показва, че " нямаме никакви недоволства за даване на поданство на мигранти, само че недоволствата на вносителите са ориентирани срещу дискриминирането и голословната подредба, учредена на религията ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР