Полицията в Хонконг арестува шестима души от независим новинарски уебсайт

...
Полицията в Хонконг арестува шестима души от независим новинарски уебсайт
Коментари Харесай

Шестима арестувани за "подмолни публикации" в Хонконг

Полицията в Хонконг арестува шестима души от самостоятелен новинарски уеб страница за " скрит план за издание на подмолни изявления ", подтикващи към протест.

Над 200 служители на реда бяха изпратени в редакцията на Stand News за обиск и търсене на доказателства в сряда, оповестява Би Би Си.

Сред арестуваните са някогашният и изпълняващият длъжността основен редактор на Stand News Чунг Пу-куен и Патрик Лам, както и поп звездата, трансформирала се в икона на демокрацията Дениз Хо, която е някогашен член на борда на изданието. Задържани са и още трима членове на борда: Маргарет Нг, Кристин Фанг и Чоу Тат-чи.

Главният секретар на полицията Джон Лий сподели на конференция в сряда следобяд, че поддържа полицейската интервенция и че ще има " нулева приемливост към държание, което заплашва националната сигурност ".

" Използването на медиите като инструмент за гонене на политически цели или други ползи опонира на закона, изключително що се отнася до закононарушения, които заплашват националната сигурност. Те са злите детайли, които повреждат свободата на печата ", сподели той.

Кадри, оповестени на страницата на Stand News във " Facebook ", демонстрират голям брой служители на реда пред вратата на заместник-директора Ронсън Чан рано сутринта в сряда. Чан не е измежду задържаните, само че е отведен за разпит от полицията.

Предишната вечер Чан беше хазаин на годишната вечеря на Асоциацията на публицистите в Хонгконг (HKJA), на която той е ръководител. В речта си той загатна закриването на вестник Apple Daily, като сподели, че случаят е " раздрусал " Хонконг. Чан споделил още, че градът " постоянно ще се нуждае от истината и постоянно ще има потребност от публицисти. Той уверил събралите се, че " без значение какъв брой сложен е пътят пред нея, (Асоциацията на публицистите в Хонг Конг) няма да се откаже ".

По-рано тази година стотици служители на реда нахлуха в пространствата на към този момент несъществуващия в. Apple Daily - сериозно настроено към управляващите в Хонконг и Китай издание. Неговите активи бяха замразени, ръководителите му бяха арестувани и вестникът беше затворен скоро по-късно. Така Stand News остана едно от последните намерено продемократични издания в града, добило известност и значение по време на продемократичните митинги през 2019 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР