Полицията в Еквадор обяви днес, че са арестували Леонидас Иза,

...
Полицията в Еквадор обяви днес, че са арестували Леонидас Иза,
Коментари Харесай

Арестуваха лидера на протестите срещу цените на горивата в Еквадор

Полицията в Еквадор разгласи през днешния ден, че са арестували Леонидас Иза, който оглави общонационалното протестно придвижване против високите цени на горивата, оповестява Българска телеграфна агенция.

Полицията заяви в " Туитър ", че Иза е бил арестуван в град Пастокал, на към 20 километра южно от столицата Кито, по съмнения в неуточнени " закононарушения ".

Пастокал се трансформира в съществена точка на митингите, проведени от Конфедерацията на коренните народности в Еквадор (КОНАИЕ) против повишението на цените на горивата и повишаването на живота, вследствие на което през вчерашния ден протестиращите блокираха пътища в цялата страна.

Лидерът на Конфедерацията на коренните нации в Еквадор Леонидас Иза е в ареста в очакване на чуване, оповестиха от полицията. От организацията потвърдиха информацията за ареста на своя водач, осъждайки дейностите на полицията като " случайни и противозаконни " и приканиха за " радикализиране " на демонстрациите в отговор на случилото се.

През 2019 година ръководените от организацията митинги доведоха до 11 смъртни случаи и принудиха тогавашния президент Ленин Морено да се откаже от проектите за унищожаване на дотациите за гориво. Смята се, че организацията е съдействала за свалянето на трима президенти в интервала сред 1997 и 2005 година.

Еквадор е обиден от възходящата инфлация, безработица и беднотия, които се изостриха след пандемията от коронавирус.

Президентът на страната Гилермо Ласо предизвести в неделя, че ръководещите няма да разрешат пътища или петролни съоръжения да бъдат блокирани от протестиращи. Иза, от своя страна, настоя, че демонстрациите ще продължат толкоз, колкото е належащо.

Вчерашните демонстрации в цялата страна доведоха до блокирането на пътища със запалени гуми, блокади от пясък, камъни и клони от дървета в най-малко 10 от двадесет и четирите провинции в Еквадор, оповестиха управляващите, като достъпът до столицата Кито бе отчасти отсечен. 

Цените на горивата се покачиха внезапно от 2020 година насам, като съвсем се удвоиха за дизеловото гориво - от 1 $ на 1,90 $ за галон (около 3,78 литра) и се покачиха от 1,75 $ на 2,55 $ за бензина.

От Конфедерацията на коренните нации в Еквадор желаят цените на горивата да се понижат до 1,50 $ за галон при дизеловото гориво и 2,10 $ за бензина. Протестиращите упорстват също държавното управление да обърне внимание на контрола върху цените на селскостопанските артикули, който ощетява фермерите, и на концесиите за рандеман на потребни изкопаеми в териториите на коренното население.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР