Полицията в Берлин се опитва да открие кой е отворил

...
Полицията в Берлин се опитва да открие кой е отворил
Коментари Харесай

Отвориха гроба на "Човекът с желязното сърце" - топ нациста Райнхард Хайдрих СНИМКИ

Полицията в Берлин се пробва да открие кой е отворил немаркирания гроб на някогашния топ офицер от ЕсЕс (SS) Райнхард Хайдрих, висoкопоставен нацист, някогашен началник на Гестапо, погубен от чешки партизани през 1942 година, заяви Би Би Си (BBC).



Служител на Гробището на инвалидите в центъра на Берлин откри в четвъртък, че гробът е отворен.

Не са преместени кости, настояват служители на реда.

Хайдрих беше основен уредник на всеобщите убийства на европейски евреи, осъществявани от нацистка Германия. През януари 1942 година той ръководи конференцията край езерото Ванзе*, където е взето "окончателно решение " на Хитлер за осъществяване на геноцид, прецизира dir.bg.

Отварянето на гроб може да бъде преследвано по немски закон против "оскверняване на гроб ".

Съюзните окупационни сили в края на Втората международна война постановиха гробовете на видни нацисти да не се маркират, с цел да се предотврати превръщането им в светилища от нацистките симпатизанти.

Смята се, че който е отворил гроба на Хайдрих е имал вътрешна информация за местонахождението му.



Подобен случай се случи на гробището "Николай " в Берлин през 2000 година, когато групата на левицата отвори това, което твърдяха, че е гробът на Хорст Весел, погубен нацистки офицер, погубен през 1930 година, трансфорат в страдалец и почетен с нацистки химн.

Групата твърди, че е хвърлила черепа на Весел в река Шпрее, само че полицията отхвърли това, казвайки, че гробът е на бащата на Весел и остатъци от тялото не са извадени.

Хайдрих, по прякор "Касапинът ", оглавява Главния офис за сигурност на Райха под управлението на водача на Секретен сътрудник Хайнрих Химлер. Адолф Хитлер назова Хайдрих "Човекът с желязното сърце ". Хайдрих ръководи в Бохемия и Моравия до месец май 1942 година, когато подготвените от британци (във Великобритания) чешки партизани провеждат атентат, атакуват лимузината му и той по-късно умира от пострадванията си.
 Райнхард Хайдрих, висoкопоставен нацист, някогашен зам.-шеф на Гестапо
Райнхард Хайдрих, висoкопоставен нацист, някогашен зам.-шеф на Гестапо
Като възмездие нацистите унищожиха село Лидице, убивайки всички мъже и юноши и депортирайки дамите и децата в концлагери.

*Ванзейска конференция е заседание на представители на министерствата и други властови структури на нацистка Германия, извършено в Берлин на 20 януари 1942 година край езерото Ванзе във вила Марлир. На тази конференция е признато решение за методите и способите за привеждане в ход на "Окончателното решение на еврейския въпрос " - стратегия за геноцид над еврейското население на Европа, за която понастоящем се употребява терминът "Холокост ".
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР