Полицията в Белград арестува 59-годишен български гражданин, откраднал 1.4 милиона

...
Полицията в Белград арестува 59-годишен български гражданин, откраднал 1.4 милиона
Коментари Харесай

Арестуваха българин, източил 1.4 млн. динара от банкомати в Сърбия

Полицията в Белград арестува 59-годишен български жител, откраднал 1.4 милиона динара (около 23 500 лева) от банкомати. За ударите си той употребил подправени платежни карти.
Мъжът с букви Л.В.И. е упрекнат в инсталирането на устройство за евакуиране на данни, по този начин наречената „ ливанска примка “, на банкомати в Белград от ноември 2019 година Така е крадял банкови данни на клиенти от техните разплащателни карти. След това той е направил подправени платежни карти, в които е вкарвал откраднатите данни и ги е употребявал за изтегляне на пари от банкоматите, съобщи БГНЕС.
По този метод Л.В.И. е откраднал общо към 1 400 000 динара от сметките на редица жители, оповестява сръбският „ Телеграф”. Заподозреният ще бъде изправен пред основната прокуратура в Белград, оповестиха от сръбското Министерство на вътрешните работи.
Полицията изясни, че „ ливанската примка " е устройство, което се слага на банкомат на мястото, където влиза картата. То не е видимо и наподобява на част от банкомата. След това устройство чете номера на картата, въз основа на което крадците вършат подправена такава и я употребяват за изтегляне на пари от сметката.
„ Поставянето на механизма в банкомата лишава единствено няколко секунди и се отстранява след няколко дни ", обясниха от полицията и прибавиха: „ След това измамникът трансферира на компютъра си данните на всички клиенти, които са употребявали банкомата в този интервал и прави подправени карти. Що се отнася до ПИН кода, който е нужен за достъп до акаунта, той най-често се записва със скрита камера, само че има и устройства, които автоматизирано запомнят номера, откакто картата е сложена в банкомата”.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР