Полицията в арменската столица Ереван задържа десетки демонстранти днес –

...
Полицията в арменската столица Ереван задържа десетки демонстранти днес –
Коментари Харесай

Десетки арести в седмия ден на протести в Армения

Полицията в арменската столица Ереван задържа десетки стачкуващи през днешния ден – в седмия ден на огромни митинги против избирането на някогашния президент Серж Саркисян за министър председател, съобщи организация Франс прес.

Водени от дейния опозиционен народен представител Никол Пашинян, стотици деятели се пробваха за блокират входа към постройката на държавното управление в центъра на града, преди да се намеси полицията за битка с безредиците. Тя задържа десетки и ги води в полицейски сектор, заяви кореспондент на Агенция Франс Прес от мястото на събитието.

Протестите започнаха в петък и по-късно се разпространиха в други градове, като те са ориентирани против водещата роля на Саркисян във властта при новата парламентарна система на ръководство.

През 2015 година бяха утвърдени ремонти в конституцията, с които Армения стана парламентарна република от президентска.

Подкрепяният от Кремъл Саркисян (63 г.) във вторник бе утвърден за министър председател от Народното събрание за министър председател, откакто 10 години бе президент.

В сряда вечерта над 16 000 души се събраха на централния пл. „ Република “ в Ереван, заричайки се да водят национална акция за гражданско непокорство.

Пашинян, който по-рано разгласи началото на „ мирна кадифена гражданска война “, съобщи на митинга, че задачите на митинга са „ смяна на властта “ посредством акции в цялата страна за „ гражданско непокорство “ и непрекъснати седящи стачки в държавни здания.
На митинга в сряда отидоха по-малко хора, спрямо 40-те хиляди във вторник – най-големият митинг в Армения от години.

По-рано денем в сряда полицията задържа над 70 души, пробвали се да блокират значимо трасе в Ереван.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР