Полицията в американския град Минеаполис арестува около 50 протестиращи след

...
Полицията в американския град Минеаполис арестува около 50 протестиращи след
Коментари Харесай

Около 50 арестувани в размириците в Минеаполис

Полицията в американския град Минеаполис арестува към 50 протестиращи след гибелта на чернокожия Джордж Флойд при задържането му от полицията в понеделник, оповестява Си Ен Ен.

Уточнява се, че все още редът в града се поддържа от над 2500 служители на реда. Всеки миг в града ще дойдат членове на Националната армия на Съединени американски щати, както беше поискано от управляващите на щата Минесота, където се намира Минеаполис. Трябва да дойдат над 1 700 национални гвардейци.

Масовите митинги и вълнения в разнообразни градове в Съединени американски щати започнаха след публикуването в интернет на видеозапис, на който е сниман ареста на Флойд. Той е бил обвинен, че е платил в магазин с подправена банкнота. На Флойд били сложени белезници и по-късно служителите на реда го свалили на земята. Бял служител на реда притиснал с коляно врата му. Флойд крещял, че не може да диша, само че служителите на реда, както се вижда на записа, не му обърнали внимание. Малко по-късно задържаният умрял.

Гневът, провокиран от гибелта на Флойд, провокира нови вълнения тази нощ и обхвана и други градове в Съединени американски щати, макар последвалия арест на уволнения служител на реда, който беше притиснал с коляно Флойд.

Разполагането на 500 бойци от Националната армия и въвеждането на полицейски час не попречиха на вандалщините в Минеаполис за четвърта поредна нощ. Полицейски сектор в южната част на града и няколко магазина бяха подпалени, имаше нови плячкосвания и доста опустошения.

Войници и служители на реда за битка с безредиците използваха сълзотворен газ и димни бомби, с цел да не позволен още един полицейски сектор да бъде запален, сходно на опожарения предходната вечер.

" Ситуацията е извънредно рискова ", сподели губернаторът на щата Тим Уолц на спонтанна конференция през нощта, когато прикани за успокоение. " Няма нищо почтено в това да опожарявате града си ", добави кметът Джейкъб Фрей.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР