Полицията в Албания влезе днес в сблъсъци с поддръжници на

...
Полицията в Албания влезе днес в сблъсъци с поддръжници на
Коментари Харесай

Сблъсъци във и около албанския парламент

Полицията в Албания влезе през днешния ден в конфликти с поддръжници на опозицията, които пробваха да нахлуят в Народното събрание, с цел да попречат на избирането на краткотраен основен прокурор, съобщи Асошиейтед прес.

Около 3000 стачкуващи се събраха пред Народното събрание със флагове на Европейски Съюз и Съединени американски щати, с цел да стачкуват против избирането на краткотраен основен прокурор, защото съгласно тях това е противоконституционно. Протестиращите скандираха антиправителствени лозунги.

Частите на полицията за битка с безредиците отблъснаха протестиращите, когато те пробваха да пробият първия кордон за сигурност пред постройката. Демонстрантите започнаха да хвърлят димки по служителите на реда. Местни медии оповестяват, че няколко души са потърпевши.

Депутати от опозицията също хвърляха димки в Народното събрание, само че парламентаристите от ръководещата партия съумяха да проведат гласуването и да изберат Арта Марку като изпълняващ длъжността основен прокурор с 69 гласа от Социалистическата партия. Двама депутати гласоподаваха срещу, а други двама се въздържаха. Опозицията бойкотира гласуването.

Марку постави клетва в облак от пушек.

"Това е началото на национално въстание ", съобщи водачът на опозиционната Демократическа партия Лулзим Баша, без да изясни по какъв начин ще продължи митингът.

Предшественикът на Баша на лидерския пост в партията Сали Бериша, който е бил президент и министър председател, загатна "ликвидиране на депутатските мандати, което значи, че нито един народен представител към този момент няма да бъде народен представител ". Той не разясни по какъв начин ще бъде направено това и какво би означавало на процедура.

Избирането на краткотраен основен прокурор се поддържа от Европейски Съюз и Съединени американски щати, които оказват помощ на Албания със правосъдните промени - належащо изискване за начало на договаряния по присъединение към Европейски Съюз. Реформите към този момент започнаха, само че още не е основана непрекъсната комисия, която би трябвало да назначи основния прокурор.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР