Полицията съобщи, че малко след 15:00 ч. (16:00 ч. българско

...
Полицията съобщи, че малко след 15:00 ч. (16:00 ч. българско
Коментари Харесай

Стрелба в Карловия университет в Прага, 10 убити и десетки ранени




Полицията заяви, че малко след 15:00 ч. (16:00 ч. българско време) са се отзовали на сигнал за пукотевица във факултет на площад " Ян Палах " в Стария град на Прага, след което разгласи, че въоръженият нападател " е премахнат ".

" Цялата постройка сега се изтегля и има няколко починали и десетки ранени на мястото ", сподели полицията в обществената медийна платформа X, някогашна Twitter.

Ръководството на факултета, информирайки за стрелбата в една от постройките му в Прага, разпрати писма по електронната поща на студентите си с текст: " Останете там, където сте. Не излизайте на никое място, в случай че сте в зала в постройката. Заключете се и поставете мебели на вратите, изгасете осветлението. "

‼️ at a university in the center of,. Prague According to media reports, the attacker used a long-barreled weapon with optics. There are reports of casualties and injuries.

At the moment, the entire Jan Palach Square and the surrounding area are…
— Voice of Europe

Пражкият площад " Ян Палах ", където се намира Карловивия университет, е отцепен от полицията. Студентите са евакуирани.

Спасителната работа оповестиха, че 11 души са починали, включително стрелецът, а към 30 други са претърпели разнообразни пострадвания, в това число девет съществено.

Вътрешният министър Вит Ракушан сподели пред чешката социална телевизия, че индивидът, разкрил огън, е мъртъв. Няма различен обвинен на мястото и няма непосредствена спомагателна заплаха, само че прикани хората да сътрудничат на полицията.

Снимка: АР/БТА

В региона се намират също здания на Академията по изкуства, архитектура и дизайн.

Павел Недома, шефът на изложба Рудолфинум, която също се намира на площада, сподели пред чешката социална телевизия, че е видял от прозорец човек, който стрелял с револвер към близкия мост Манес през река Вълтава.

Стрелба в Карловия университет в Прага, има убити и ранени (снимки)

Видео и фотоси в обществените мрежи демонстрират група хора, които бягат от постройка с вдигнати ръце.

Shooting at Prague University on Jan Palach Square. According to preliminary data, several people were killed. There are also injured people.

It all happened at the Faculty of Philosophy. According to a representative of the local police
— SSN News (@Grogozak)

Премиерът Петр Фиала анулира плануваните си събития и се насочи към Прага.

Една от водещите верисии на полицията за стрелбата е, че нападателят е имал персонален претекст и не става дума за тероризъм. По неофициална информация стрелецът е бил студент на Карловия университет.

Снимка: АР/БТА

Българското външно министерсто заяви, че по информация на българското посолство в Чехия, към този миг няма данни за потърпевши български жители при стрелбата. Задграничното ни посланичество в Прага е в непрекъснат контакт с локалните управляващи и продължава да следи обстановката.

Престъпленията с оръжие са релативно редки в Чехия. През декември 2019 година 42-годишен въоръжен мъж умъртви шестима души в чакалнята на болница в източния чешки град Острава, преди да избяга и да се простреля смъртоносно, заяви полицията.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР