Полицията съобщи, че броят на загиналите в резултат на продължилите

...
Полицията съобщи, че броят на загиналите в резултат на продължилите
Коментари Харесай

Броят на загиналите при наводненията в Словения нарасна до шест души

Полицията заяви, че броят на починалите вследствие на траялите няколко дни проливни дъждове и наводнения в Словения е повишен до шест души , защото интервенциите по почистване не престават благодарение на прилежащите страни.

Това заключи Агенция Франс Прес.

Министър-председателят Роберт Голоб дефинира проливните дъждове и тежките наводнения, които засегнаха двумилионната алпийска страна, като най-тежкото естествено злополучие от оповестяването на независимостта ѝ преди три десетилетия.

Започналите в четвъртък неочаквани наводнения и свлачища заляха обширни територии в централна и северна Словения, като отрязаха достъпа до селата и нарушиха трафика.

В неделя избавителните служби откриха тялото на 35-годишен мъж в река покрай село Мирна Перц в източната част на страната.

Друг мъж, който е взел участие в интервенциите по разчистване, е открит мъртъв, откакто е паднал в клоака край град Камник покрай Любляна, заяви полицията.

По-рано бяха открити телата на двама словенци и двама холандски жители.

В понеделник спасителите се опитваха да отворят още веднъж пътищата до най-отдалечените или изолирани места, като в същото време оценяваха вредите, които съгласно държавното управление могат да надвишават половин милиард евро.

По данни на публичното радио органите за гражданска отбрана са следили голям брой наранени от наводненията региони, където свлачища могат да застрашат инфраструктурата и къщите .
 Порои провокираха невиждани наводнения в Словения
Порои провокираха невиждани наводнения в Словения

Очаква се неприятното време да се реалокира на юг към Хърватия и Босна и Херцеговина

Появиха се разтърсващи разкази на спасители и доброволци, които оказват помощ за спасяването на локални поданици и туристи от наводненията и ги приютяват в общински зали и на други места.

Словения, която е член на Европейски Съюз, изиска помощ от блока, като потърси по-специално тежки машини като багери и сглобяеми краткотрайни мостове за справяне с последствията от наводненията.

Словения също по този начин изиска от НАТО да даде транспортни хеликоптери и бойци, които да оказват помощ за възобновяване.

Първият камион с филантропична помощ и храна дойде от Унгария късно в неделя, последван от хеликоптер, а Хърватия даде боен хеликоптер, който да помогне за затварянето и обезопасяването на скъсана дига на река Мура.
 Порои провокираха невиждани наводнения в Словения
Порои провокираха невиждани наводнения в Словения

Очаква се неприятното време да се реалокира на юг към Хърватия и Босна и Херцеговина

Очаква се ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен да посети Словения в сряда .

" Ще пътувам до Словения на... 9 август, с цел да видя на място разрушенията, породени от наводненията, и да обсъдя поддръжката на Европейски Съюз ", написа тя в X, прочут преди като Twitter.

Германският канцлер Олаф Шолц съобщи, че страната му изпраща спасители, като изрази " смут " от " ужасната злополука от наводненията в Словения и Австрия ".

В прилежаща Австрия тялото на мъж беше извадено в неделя от река в провинция Каринтия , като проливните дъждове провокираха наводнения и свлачища в южната част на страната.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР