Полицията продължава наказателното разследване на скандала пари срещу почести“, в

...
Полицията продължава наказателното разследване на скандала пари срещу почести“, в
Коментари Харесай

Скандалът “Пари срещу почести”: Ще бъде ли въвлечен крал Чарлз III?

Полицията продължава наказателното следствие на абсурда „ пари против почести “, в който са забъркани английският крал и най-близките му съветници, написа вестник “Сънди таймс ”. В петък столичната полиция разкри, че детективи, работещи в отдела, който разследваше аферата „ Партигейт ” и забъркания в нея някогашен министър председател Борис Джонсън, са разпитали двама мъже, единия – на 40 години, а другия – на 50 години.

Те са провели диалози със обвинените на 6 септември, два дни преди гибелта на кралицата, по отношение на възможни нарушавания на Закона за достойнството (за попречване на злоупотреби с въздействие и пари), който планува оптималната присъда до две години затвор.

През февруари тази година полицията заяви, че е почнала наказателно следствие по обвинявания, че саудитският магнат Махфуз Марей Мубарак бин Махфуз е получил купа, откакто е дал 1,5 милиона английски лири за благотворителните дела, подкрепяни от тогавашния принц на Уелс Чарлз, напомня вестник “Таймс ”. Твърди се, че Майкъл Фосет, някогашната дясна ръка на краля, е оказал помощ за обезпечаването на оценката през 2016 година, което е било връчено от Чарлз на частна гала и не е било вписано в съда.

Майкъл Фосет подаде оставка през ноември предходната година, само че едвам в този момент полицейското следствие набира скорост. Развитието основава проблеми за 73-годишния крал. Това значи, че суверенът – индивидът, на който полицейските чиновници се кълнат във честност и в чието име действа наказателноправната система – ще остане в центъра на полицейско следствие в продължение на месеци, написа вестникът. Сега детективите имат нежеланата задача да решат с кого още да приказват, до момента в който правят следствието.

Кралят, като принц на Уелс, се е срещал с Махфуз доста пъти – в неговото шотландско имение, в посолството на Обединеното кралство в Рияд и в Бъкингамския замък. Той не показва задачата на тези срещи, само че полицията може да се поинтересува, допуска вестникът. Бъкингамският замък съобщи, че кралят нито е разговарял, нито е дал писмен отговор на каквито и да било публични въпроси от столичната полиция.

Всичко това основава конституционна алтернатива: може ли Скотланд ярд да разпита краля като очевидец или даже като обвинен, в случай че изиска? – пита “Сънди таймс ” и разяснява, че монархът може да даде информация или изказване за полицията, тъкмо както починалата кралица е направила по време на процеса против Пол Бърел, нейния някогашен прислужник, което през 2002 г е било от основно значение за решението на прокуратурата. Съгласно концепцията за “суверенен имунитет ” обаче кралят не може да бъде заставен да даде показания в съда.

Според Назир Афзал, някогашен основен прокурор на Северозападна Англия, в случай че полицията желае да разбере събитията към приемането на въпросната купа, тя би трябвало да приказва с Майкъл Фосет, който е бил хазаин на среща и е бил там, до момента в който принцът и Махфуз са театралничили за фотоси, добавя вестникът.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР