Полицията продължава да издирва Радослав Колев и Владимир Пелов, които

...
Полицията продължава да издирва Радослав Колев и Владимир Пелов, които
Коментари Харесай

Защо чистачка гони бегълците от Софийския затвор

Полицията продължава да търси Радослав Колев и Владимир Пелов, които избягаха от Централния софийски затвор на 3 април.

Престъпниците бяха въоръжени и заплашиха дежурни надзиратели с револвер, вкаран авансово в пандиза.

ВИЖТЕ СНИМКИ ОТ БЯГСТВОТО НА ДВАМАТА ЗАТВОРНИЦИ В ГАЛЕРИЯТА НИ

Дни по-късно пандизчия атакува надзорник при конвоиране от едно място до друго в постройката.

Надзирателят бил ударен в лицето. Състоянието му не е съществено. Инцидентът станал късно в четвъртък вечерта. Затворникът имал психологични проблеми.

„ От 10 години сигнализираме виновните институции за дефицита на чиновници в местата за отнемане от независимост.

Сигнализираме за недофинансирането на системата, за все по-зачестяващите набези против чиновници “, разяснява пред NOVA Ивайло Григоров, надзорник в Софийския затвор, който е и началник на синдиката на надзирателите.

Той уточни, че поради модерните европейски условия стават все по-облекчени режимите на лишените от независимост, което по негово мнение, понижава напрежението в тях.

За сметка на това обаче равнището на техниката и охранителния състав са от преди 20 години.

Избягалите пандизчии имали и граната, без диря

След бягството от пандиза – оставки по разпореждане на Борисов

Цецка Цачева: Камерите пред пандиза разкриват шокиращи фрагменти

„ Ако имаше повече чиновници, нямаше да ги гони началникът на обществените служащи и чистачката, тъй като останалите чиновници са по постовете.

Ако бяха тръгнали да ги гонят, трябваше пандизът да остане без служители”, сподели още Григоров.

Колегите имат блестяща реакция. Мога да се обзаложа с вас, че бягството не е станало посредством вътрешен човек”, добави той.

И без вътрешен човек обаче доставката на всичко належащо за пандизчиите става извънредно елементарно, признават надзирателите.

Начините били три – през оградата, с дрон или в доставките с хранителни артикули. Затворникът можел да има съвсем всичко, което пожелае – от мобилен телефон, до опиати.

Радев за бягството от пандиза: Не е по този начин с тази чистачка

Чистачката, подгонила бегълците от пандиза: Стреляха по постовия

Шегата била, че единствено транспортен съд не може да се вкара в пандиза, тъй като няма задоволително вода.

Надзирателите признават – измежду тях има и такива, които играят в комбина със пандизчиите.

Цената за вкарване на телефон в килията, да вземем за пример, стигал 100 лв. на парче. Само за една промяна по тази скица някои надзиратели си докарвали приходи, равни на заплатите им за цялостен месец. Но да вкарват оръжие, което да предадат в ръцете на пандизчия и откакто самите те нямат право да носят револвер не граничело със здравия разсъдък.

„ Полагаме неимоверни старания да се борим с това нещо. Не имам вяра чиновник да внесе револвер, тъй като той ще е първият убит с него”, на мнение е Ивайло Григоров.

Журналист: В пандиза може да се вкара всичко

За бягството от пандиза се знаело най-малко от година

Той още веднъж съобщи, че е сигурен, че вътрешен човек не е оказал помощ за бягството на Владимир Пелов и Радослав Колев. Външни са обаче разпоредбите, които позволява изключително рискови нарушители, наказани за брутални закононарушения, да изтърпяват наказванията си в режим, който е надалеч от визиите за суровост.
 Радослав Колев и Владимир Пелов Радослав Колев и Владимир Пелов
„ Миналата година по коледните празници убиха основен надзорник при добросъвестно осъществяване на отговорностите, само че тогава отново не беше забавно, тъй като няма закононарушение от страна на служителя. сподели Григоров.

Надзирателите ще продължат със своите митинги с претенции за по-добри условия, увеличение на числеността им и по-високи заплати. Следващият митинг ще бъде незабавно след празниците.

Владимир Пелов излежавал 30-годишна присъда за въоръжен обир на златарско ателие, похищение, в това число и на дете, и пукотевица по служители на реда през 2011 година, махленски е в две убийства – на братя от Ботевград. Неговият наследник беше задържан по съмнение, че му е оказал помощ.

27-годишният Радослав Колев излежавал присъда от 26 години за ликвидиране по изключително нечовечен метод на чиновник на Национална агенция за приходите поради полова задявка.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още настоящи вести от Vesti.bg последвайте страницата ни в Instagram .
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР