Полицията не допусна бус на Системата ни убива да стигне

...
Полицията не допусна бус на Системата ни убива да стигне
Коментари Харесай

Напрежение на протеста: Полицията не допуска бус на Системата ни убива да премине

Полицията не позволи бус на " Системата ни убива " да стигне до Орлов мост. Той е спрян на кръстовището на Софийския университет, дружно с майки на деца с увреждания вътре, и заобиколен от чиновници на реда. Според протестиращите от Министерство на вътрешните работи първо дали обещание да пропуснат транспортното средство, само че по-късно се отметнали.

Екипът на bTV влезе в буса при майките на деца с увреждания, с цел да се опита да разбере за какво се стигна дотук. Ето какво споделиха те:
 24 - ти ден на антиправителствени митинги в София
24 - ти ден на антиправителствени митинги в София

Блокадата няма да бъде вдигната

" След като бяхме в Банкя , дойдохме пред Министерски съвет, там ни посрещнаха с овации и казахме, че ще дойдем на Орлов мост да подкрепим барикадата. Първо ни пуснаха служителите на реда и споделиха, че няма проблем с нашето идване. И тук изскочиха служители на реда, обкръжиха ни и към този момент два часа сме тук.

Майки с деца ни даваха вода, тъй като ние към този момент сме затворени доста часове, тъй като стоим тук дълго, ние нищо не сме създали ".

Протестиращите насочиха предложение до началника на Столична дирекция на вътрешните работи да разреши на буса да се придвижи с полицейски кордон до Орлов мост . Опитаха да създадат кордон, с цел да мине бусът и скандираха " Пуснете майките ". Въпреки това до решение не се стигна.

Представител на " Правосъдие за всеки " сподели за bTV, че дали да пропуснат транспортно средство е решение на протестиращите.

" Те вземат решение кого да пускат, пускат коли за спешна помощ и коли със специфичен режим на придвижване. Но от протестиращите чух, че са пускали и коли с заболели хора. Т.е. те самите, в случай че имат волята да пуснат този рейс, няма съображение да не мине оттова колата. При състояние, че самите протестиращи желаят да минат майките, няма съображение за такива крути ограничения, каквито взема полицията.

Пращат ни в пресцентъра на Министерство на вътрешните работи да питаме, тъй като няколко пъти питаме с кой шеф да беседваме, само че подобен не ни беше посочен. Няколко пъти протестиращите се отдръпват, с цел да пуснат буса, само че явно това не се случва. Не може министърът и шефът на Столична дирекция на вътрешните работи да не знаят какво се случва сега. Законова спънка няма, значи, че повода е друга ".

По-рано се стигна до недоразумение измежду самите протестиращи, които упрекнаха един от присъстващите за подбудител.

Чуват се и апели на протестиращите да стоят по-далече от служителите на реда, тъй като " имат ковид ".

В продължение на половин час протестиращите оставиха буса на назад във времето и насочиха силата си към един от журналистическите екипи в опит да го изгонят от мястото на събитието.

Около 18 часа майки на деца с увреждания от гражданската самодейност " Системата ни убива ", които стачкуват от 1 март, поеха на автошествие под наслов " Борисов, тук сме! " от Министерския съвет към дома на премиера в Банкя с гледище за оставка на кабинета без да се водят каквито и да било договаряния.

Към 19,30 часа участниците в акцията стигнаха с възгласи " Оставка! " до крайната си цел, където бяха посрещнати от служители на реда, съобщи БНР. Пред къщата на министър-председателя бяха оставени черни найлонови чували, на които написа " Оставка ", листове с надписи " Ти умъртви бъдещето на децата ни " и " Ти умъртви свободата на словото ", както и цветя.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР