Полицията на Стара Загора днес даде брифинг по повод смъртта

...
Полицията на Стара Загора днес даде брифинг по повод смъртта
Коментари Харесай

Ст. комисар Христов за случая с Пламен Пенев: Нашите служители не са проявили агресия

Полицията на Стара Загора през днешния ден даде брифинг във връзка гибелта на 58-годишния бивш републикански първенец по битка Пламен Пенев, който умря на 30 декември. 

„ Нашите чиновници не са показали каквато и да е експанзия към лицето, което отхвърли да се подчини на полицейско предписание ”, съобщи шефът на ОДМВР -Стара Загора старши комисар Лазар Христов.  

„ Искам да изкажа съболезнования на околните на починалия. Защото, каквото и да кажем – да загубиш непосредствен при подобен безразсъден случай, сигурно е болежка, която няма да бъде потушена доста дълго време ”, акцентира старши комисар Христов. И добави: „ Конкретика във връзка с следствието, което се организира от Следствието и Прокуратурата, ще получите от тях ”.  

Старши комисар Христов изясни, че на незабавен телефон 112, в 20:45 часа на 30 декември, е получен сигнал за малолетни, заплашвани с нож от мъж на междинна възраст. Отзовалите се на място два автопатрула са открили подателя на сигнала, който им показва спрял наоколо лек автомобил, в който имало лидер.

„ Когато нашите чиновници се доближават до колата за осъществяване на инспекция, лицето вътре заключва вратите, затваря прозорците и отхвърля да се подчини на полицейското предписание. Към този миг той потегля с колата с цел да осуети инспекцията. Нашите чиновници го следват със служебния автомобил. Униформените не са показали каквато и да било експанзия по отношение на лицето или автомобила ”, безапелационен е шефът на ОДМВР -Стара Загора.

" Преследването стартира, когато лицето се пробва да прегази наш сътрудник при потегляне. Служителят отстъпва обратно, а автомобилът продължава в южна посока ”, добави ст. ком. Христов.

По думите му Пенев е блъснал патрулка, която му препречила пътя, само че успял да се измъкне. След преследването по улиците на града лидерът „ осъществил ПТП ”.

“След като излиза наяве, че автомобилът няма опция да продължи преследването, колегите стартират дейности по изваждане на лицето от колата. За подпомагане идва и екип на „ Пътна полиция ”. Непосредствено след слагане на белезници, задържаният получава спазми. След оказване на незабавна здравна помощ е установено, че мъжът е умрял. Пострадалите чиновници от Първо районно ръководство, които препречват пътя на нарушителя, са прегледани в болница, а единият е приет в болница с контузии на главата и фрактура на ръката ”, изясни старши комисар Христов, представен от Нова тв.

Директорът беше безапелационен, че сътрудниците му са работили по сигнал за въоръжено лице. " Разполагаме със запис от този сигнал на телефон 112. Това лице, в продължение на 20 минути, осъществя няколко ПТП-та, не извършва разпорежданията на сътрудниците и се движи в зони в централна градска част, които сега са цялостни с цивилни жители ", заяви Христов.

Той акцентира, че това не е било планувана акция. " Колегите не са знаели нито престъпните прояви на това лице, нито психическото му здраве. В хода на осъществената от нас инспекция установихме сходни условия. Надявам се в хода на следствието това да бъде изяснено. Служителите на Министерство на вътрешните работи са били там в осъществяване на служебните си отговорности, пазейки спокойствието на жителите. Действали са съгласно обстановката. Никой от чиновниците на Министерство на вътрешните работи не излиза на пътя с концепцията да убива ", добави Христов.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР