Полицията на щата Мейн помоли жителите да се приютят на

...
Полицията на щата Мейн помоли жителите да се приютят на
Коментари Харесай

Стрелба в Луистън, Мейн: Какво знаем досега

Полицията на щата Мейн помоли жителите да се „ приютят на място “, откакто нападател в Луистън умъртви повече от 20 души, отбелязвайки най-смъртоносната всеобща пукотевица в Съединените щати от август 2019 година.

Тъй като няколко отдела за правоприлагане на Съединени американски щати не престават да откриват нападателя, ето какво знаем до момента за случая:

Колко души бяха убити?

Американските новинарски издания оповестиха, че полицията е декларирала, че броят на починалите варира от 16 до 22, с още десетки ранени.

Какво се случи и по кое време?

Стрелбата е почнала в 18:56 ч. (22:56 GMT) в сряда, като съгласно публични лица и очевидци са видяни хора на разнообразни възрасти да бягат от засегнатите региони. Приблизително в 19:00 часа (23:00 GMT) местата на пукотевица бяха разпознати като Sparetime Recreation, зала за боулинг на Mollison Way в Lewiston и Schemengees Bar and Grille Restaurant на Lincoln Street в Lewiston. В 20:00 ч. (00:00 GMT) офисът на шерифа на окръг Андроскогин разгласи във Фейсбук, че чиновниците проверяват обстановка на дейна пукотевица. Това беше съпроводено от фотоси на обвинения с пушка и апел към бизнеса да се затвори. Властите започнаха да молят хората да се приютят в Люистън и прилежащия град Обърн. На учебни заведения, предприятия, пътища и офиси в по-рисковите региони на Мейн беше подредено да бъдат затворени. В 21:17 (01:17 GMT в четвъртък): полицията в Люистън разгласява изображение на SUV на обвинения, открит в Лисабон на към 8 благи (13 мили) от Луистън, по продължение на автомагистрала Route 196. По-късно някои пътища в Люистън също бяха обявени за затворени, до момента в който полицейски хеликоптери бяха видени да кръжат над Лисабон.

Къде е станала стрелбата?

Стрелбата е станала в Луистън, вторият по величина град в Мейн и по средата сред столицата на щата Аугуста и най-големия град Портланд. Люистън попада под окръг Андроскогин. Мейн се намира в североизточния ъгъл на Съединени американски щати и е заобиколен от щата Масачузетс и канадската провинция Квебек. Преброяване от 2020 година сподели, че щатът има най-високото бяло население в страната.

Кой стои зад това?

Четиридесет годишният Робърт Кард е разпознат като „ забавно лице “. Полицията го е етикетирала като „ въоръжен и рисков “, казвайки на жителите на Мейн да не се приближават до него и да не контактуват с него и да осведомят правоприлагащите органи, в случай че знаят местонахождението му. Сертифициран инструктор по огнестрелни оръжия и член на запаса на армията на Съединени американски щати, Кард неотдавна насочи закани, че ще извърши пукотевица в оборудване на Националната армия в Сако, Мейн. Кард е бил настанен в психиатрично заведение за две седмици през лятото, съгласно известието на Центъра за информация и разбор на Мейн, което съгласно организация Асошиейтед прес е било публикувано до чиновниците на правоприлагащите органи. По време на брифинг за вести в сряда вечерта, комисарят по публичната сигурност на Мейн Майк Сошук сподели, че те „ не са подготвени да навлизат в историята на [Кард] “.

Безопасен ли е Lewiston в този момент?

В момента обстановката е „ течна “, до момента в който се организира търсене. Превозното средство на обвинения е изоставено при катер на река Андроскогин с боядисана в черно ризница. Властите не са сигурни дали е избягал в гората или е зарязал колата и е хванал лодка, споделиха източници пред CNN. Докладите демонстрират, че Кард е наел джет ски през юни. В мощ е съвет за заслон за Люистън, Обърн и Боудойн в Мейн. Общинските служби, библиотеките, предприятията и учебните заведения в някои региони са затворени.

Какво споделят хората за стрелбата в Мейн?

Президентът на Съединени американски щати Джо Байдън се обади на политическите водачи на Мейн, с цел да предложи поддръжката си, съгласно пресцентъра на Белия дом. Губернаторът на Мейн Джанет Милс сподели в сряда, че следи обстановката благодарение на чиновници на публичната сигурност. Кметът на Люистън Карл Шелайн, съгласно ABC News, сподели: „ Сърцето ми е разрушено за нашия град и нашите хора. Люистън е прочут с нашата мощ и храброст и ще имаме потребност и от двете в идващите дни. “ Едно от местата за пукотевица, Schemengees Bar and Grille, изрази болежка от случая на страницата си във Фейсбук.

Какво се случва по-късно?

Според чиновници правоприлагащите органи и стотици чиновници към момента проверяват случая. В 10:30 сутринта (14:30 GMT) в четвъртък чиновници на полицията в Мейн ще проведат конференция в кметството на Луистън. Различни американски организации, в това число бостънското поделение на ФБР и вътрешната сигурност, разшириха поддръжката си за чиновници на Мейн за следствия и „ помощ на жертвите “. Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР