Полицията на Косово е задържала изборни материали, които са били

...
Полицията на Косово е задържала изборни материали, които са били
Коментари Харесай

Ново напрежение между Косово и Сърбия

Полицията на Косово е задържала изборни материали, които са били импортирани за плануван от Белград референдум. Това заяви ТАСС.

Агенцията се базира на пресслужбата на канцеларията за Косово и Метохия към сръбския кабинет. Оттам прецизираха, че дружно с бюлетините е арестуван и координаторът на Републиканската изборна комисия Марко Янкович.

Задържането на два камиона с изборни материали е станало към 22:30 на Граничен контролно-пропусквателен пункт Мердаре на административната линия сред Косово и Централна Сърбия. Бюлетините били съпроводени от координатора на изборната комисия Марко Янкович. Полицията го задържа без правно съображение и го води в незнайна посока. Задържани са и водачите на камионите.

Шефът на канцеларията за Косово и Метохия Петър Петкович осведоми специфичния представител на Европейски Съюз за Западните Балкани Мирослав Лайчак за случая, като дефинира случая като "скандал с големи размери и последствия ".

Референдумът за смяна на конституцията на Сърбия в региона на правораздаването ще се организира на 16 януари. По-рано министър председателят на непризнатото Косово Албин Курти съобщи, че Прищина няма да даде позволение за осъществяване на референдум за изменение на сръбската конституция на нейна територия. Премиерът твърди, че Косово е "суверенна страна " и провеждането на референдум на "друга страна " на нейна територия е невероятно.

В отговор Съединени американски щати, Обединеното кралство и Европейски Съюз излязоха със взаимно изказване, в което приканват държавното управление на Косово да разреши на сърбите в Косово да упражняват правото си на глас на избори и изборни процеси. Берлин, Брюксел, Вашингтон, Лондон, Париж и Рим приканиха управляващите на Сърбия и непризнатото Косово "да се въздържат от дейности и изразителност, които изострят напрежението и да вземат участие градивно в разговора със съдействието на Европейски Съюз ". Те подчертаха смисъла на напредъка посредством тези съвещания по отношение на "всеобхватно съглашение, което ще отвори вероятностите на Европейски Съюз и ще ускори районната непоклатимост ".

Властите на Косово - министър-председателят Албин Курти, президентът Виоса Османи и ръководителят на Народното събрание Глаук Конюфца - в взаимно изказване отхвърлиха жалбата на западните страни.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР