Полицията и прокуратурата започнаха проверки заради съмнения, че информация за

...
Полицията и прокуратурата започнаха проверки заради съмнения, че информация за
Коментари Харесай

МВР и прокуратурата проверяват укривана ли е информация за уран във водата на Харманли

Полицията и прокуратурата започнаха инспекции поради подозрения, че информация за съществуване на урана във водата на Харманли е била укривана. КЕВР също разгласи, че стартира инспекция за качеството на водата както в Харманли, по този начин и в Хасково и близките обитаеми места.
Проблемът в Харманли е от сряда, а в Хасково продължава към този момент година и 5 месеца. Засегнати са над 100 хиляди поданици на региона.
Хората питат от кой момент съществува уран във водата на Харманли:
" Само не мога да схвана, това нещо от какъв брой време се е случило, само че кой може да каже и потвърди от кой момент е това нещо и какъв брой ще продължи ".
Затова полицията и прокуратурата ревизират дали институциите са укривали информацията. Протоколът за проучванията за уран и алфа-активност, където са посочени повишените правила е от 27 юли тази година.
Според шефа на ВиК-Хасково Тодор Марков няма разминаване:
" На 15-и ни го изпратиха. Те ги вземат пробите, консервират ги, замразяват ги в хладилниците, и когато им пристигна редът. Няма закъснение. Просто това е датата, която те са я пуснали за работа. Мисля, че резултатите са излезли на 13-и, на 15-и имаме предписанието ".
Кметът на Харманли Мария Киркова удостовери, че е известена с писмо от РЗИ на 15 август:
" В късния следобяд РЗИ ни осведоми с уведомително писмо, че има проблем с водата на Харманли. Разбира се, Общината незабавно отреагира, уведоми кметствата, града, жителите ".
От сряда водата в Харманли е неразрешена за пиянство и готвене поради повишени количества на уран 1,5 над допустимите правила и пет 5 повече алфа-активност.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР