Полицията и прокуратурата влязоха в общинската болница във Велинград и

...
Полицията и прокуратурата влязоха в общинската болница във Велинград и
Коментари Харесай

Разкриха схемите на д-р Чешмеджиев, източвал нагло НЗОК ВИДЕО

Полицията и прокуратурата влязоха в общинската болница във Велинград и стартира инспекция против шефа доктор Жеко Чешмеджиев за източване на НЗОК посредством подправени документи. Образувано е досъдебно произвеждане.

Разследване на "Неделята на NOVA " по Нова тв демонстрира, че става въпрос за злоупотреби в изключително огромни размери. Нещо повече. Разследване стартира и инспекция за това по какъв начин можеш да си купиш болничен и по какъв начин се настаняват фиктивни пациенти.

От няколко седмици Икономическа полиция в Пазарджик ревизира лечебното заведение, а в медиите тече скандал по тази причина по какъв начин шефът доктор Жеко Чешмеджиев е в скица за източване на пари от НЗОК.

В следствието се демонстрират удостоверения и документи за приключени курсове за професионална подготовка на доктор Жеко Чешмеджиев-управител на общинската велинградска болница и на още двама лекари-д-р Мустафа Фарук и доктор Иванка Русева.

Д-р Чешмеджиев има уверение от пловдивския Медицински университет за приключен курс по „ Остеоденситометрия “ в катедрата по „ Образна диагностика “.

Оказа се, че уверение или документ по тази тематика в катедрата по образна диагностика на това лице не се откри. Няма налична документи, която да удостовери, че лицето е взело участие в подобен курс или самостоятелно образование към оня миг. Нито в катедрата по „ Образна диагностика “, нито в отдела за „ Следдипломно обучение”.

Такъв курс е бил извършен през май месец 2017 година в катедрата по „ Образна диагностика”, само че участниците са други”, изясни професор доктор Мариана Мурджева, ректор на МУ в Пловдив.

Прави усещане, че удостоверението е на бланка, която другояче от университета употребяват за документ.

От документите излиза наяве също, че лекар Чешмеджиев, който по обучение е ортопед, през 2009 година е приключил професионален курс по „ Ортопедия и травматология” и е придобил дееспособност по „ Сухожилни пластики и мускулни транспозиции и хирургия на ръката” в МУ в София. Три години по-късно още веднъж в същия университет е получил подготовка по „ Артроскопия “.

От Медицинския университет в София не считат по този начин обаче.

В отговора на ректора на университета ясно е посочено, че доктор Чешмеджиев е минал самостоятелни образования за повишение на квалификацията, само че годините и датите са други, както и самите специалности. Още повече, че свидетелството от 2009 година е под номер, на който дава отговор различен човек.

Освен това от управлението на университета категорично акцентират, че „ извършените образования не дават професионална подготовка за високоспециализирана активност в медицината “.

От отговора на ректора на МУ в София разбираме още, че документи не са издавани и на двамата лекари –д-р Фарук и доктор Русева.

Къде е трябвало да послужат тези удостоверения? Според проверяващите за разнообразни клинични пътеки за източване на НЗОК.

„ Значи моите удостоверения, аз съм бил на доста курсове. По компетентност съм ортопед. Бил съм в Горна баня, при професор Милев съм изкарвал, при доктор Мазнеков още преди време. Бил съм в Пловдив при професор Ставрев, имам доста документи и най-различни курсове “, изяснява доктор Жеко Чешмеджиев, шеф на МБАЛ-Велинград.

Всъщност до разплитане на това дали са същински, или не документите, се стига откакто д- р Осман Фарук, който след 8-годишна работа като педиатър в общинската болница взема решение да напусне. Кандидатства за работа в друга болница и по този начин схваща, че има уверение за след дипломна подготовка по „ Неонаталогия”.

Според МУ в София документът също не е издаван при тях.

„ В момента, в който напуснах, когато подавахме документите към Здравна каса, тогава от Касата сами се сезираха и ме попитаха за какво аз не депозирам дадения документ. И аз за пръв път виждам дадения документ в Пазарджик в Следствието. Просто Касата си има някакви условия, като без този курс няма по какъв начин да се извършват дадени пътеки. Най-глупавото е, че аз съм дал 10 години от живота си да завърша медицина и за някакъв курс, който е от 15 дни да вървя да се посрамвам. Не знам какви са били ползите на доктор Чешмеджиев, че стартира да упреква мен и сътрудниците. Мисля, че те нещата са задоволително ясни, че неговите документи са също фалшиви”, споделя доктор Мустафа Фарук.

Разследващите са открили, че и документът на доктор Русева не е подправен от нея. Тя също е педиатър, а документът е за същата компетентност. Прави усещане обаче, че курсът е бил през 2019 година, когато доктор Русева е била на 76 години.

Пред служителите на реда тя обяснила, че по време на провеждането на курса е била в тежко здравословно положение и физически не би могла да участва.

Става ясно също, че зад напускането на доктор Фарук стои точно това, че самичък е трябвало да се оправя с куп отговорности, защото доктор Русева не ходила на работа.

В момента доктор Чешмеджиев не си спомня „ кой какви курсове е изкарал “ или е добре посъветван от юристите си да не помни. Затова преди няколко дни пуснал молба до Здравната каса, с която желае да отдръпна удостоверенията, за които два университета отхвърлят, че са издадени от тях.

Само за 2017 година с тези удостоверения на доктор Жеко Чешмеджиев са усвоени над 50 000 лв. от Здравната каса, а със документите на доктор Русева и доктор Фарук получените пари по клинични пътеки от НЗОК са 223 000 лв..

Оказа се, че с изключение на посредством подправени удостоверения и документи във велинградската болница имат и други способи за асимилиране на пари от НЗОК. В лечебното заведение има добре отработена скица за издаване на подправени болнични и настаняване на фиктивни пациенти.

Става елементарно бързо и на ниска цена. Цената на болничен за 1 месец е 50 лв.. Схемата работи безотказно и екипът на Нова тв взема решение да я опитва не с едно, а с две подставени лица.

В рамките на три дни те купуват два болнични листа, а едното подставено лице даже е настанено в болничното заведение за лекуване, единствено че на хартия.

По документи нашият човек освен, че е прегледан, само че и са му взети кръвни проучвания от началничката на лабораторията, която замества шефа на болничното заведение доктор Жеко Чешмеджиев, който е в отпуск.

И по този начин този мним пациент, в тази ситуация наше подставено лице, когато бъде изписан от болничното заведение, ще бъде още веднъж за сметка на Здравната каса. Д-р Оман Мустафа, от който два пъти си купихме болничен е арестуван с белязани пари.

Защо и по какъв начин се стигна до арести?

Всичко за схемата с издаването на подправени болнични? Законно ли е назначението на шефът на велинградската общинска болница?

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР