Полицията е спряла от движение 865 566 автомобила заради неплатена

...
Полицията е спряла от движение 865 566 автомобила заради неплатена
Коментари Харесай

Спряха 860 000 автомобила без „Гражданска”

Полицията е спряла от придвижване 865 566 автомобила поради неплатена застраховка “Гражданска отговорност ” единствено през интервала май – септември 2017 година Това стана ясно от думите на началника на “Пътна Полиция ” Бойко Рановски, който взе участие на застрахователна конференция в София. От тях 72 923 притежатели са сключили наложителната лавица и КАТ им е върнал номерата. На фона на тази статистика, от застрахователния бранш регистрираха рекорден обсег на “Гражданска отговорност ” в страната, който се усилва до 97% през 2017 година, при 93% през 2007 година

От полицията оповестиха още една значима вест за всички водачи – инспекциите и заплащанията на санкции на пътя към този момент могат да се правят онлайн на уеб страницата на Министерство на вътрешните работи. Проверката може да става по ЕГН или по номера на шофьорската брошура. Начините за заплащане са няколко – през електронния портал на Министерство на вътрешните работи, в офис на банка, с пощенски запис или посредством кеш-терминал, в офисите на системите за бързи заплащания и посредством интернет банкиране. Важно е водачите да знаят, че откакто създадат инспекция в уеб страницата на Министерство на вътрешните работи за дължими санкции, те би трябвало да употребяват бутона “плати ” и да попълнят платежен документ, с който се заплаща единствено едно обвързване.

Заместник-председателят на Комисията по финансов контрол (КФН) Ралица Агайн-Гури заяви по време на форума, че системата “Бонус-малус ”, която е на правилото нарушителят заплаща повече, би трябвало да е подготвена следващата година.

“В момента се работи върху основата на системата. За да я въведем, обаче, са нужни калкулации кои са тежките фактори, които водят до злополуки на пътя, с цел да се санкционират при ценообразуването на застраховката ”, посочи тя. По думите й до дни компанията “Ърнст и Янг ” би трябвало да показа разбор за злополуките с жертви по пътищата на България. Пътни специалисти обаче са безапелационни, че главната концепция на системата е неприложима.

“При настоящето законодателство, което изисква застраховка “Гражданска отговорност ” на автомобила, а не на лидера, е невероятно системата “Бонус-малус ” да работи съгласно с наказванията на водача ”, разяснява пред “Труд ” някогашният началник на КАТ Алекси Стратиев. Той посочи, че и сега системата на застраховането разрешава да бъде повишавана цената на полицата за автомобил, който през годината няколко пъти е имал вреди. По думите му, с цел да бъде сключвана “Гражданска отговорност ” на лидера, следва да се промени законът.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР