Полицията е следила 61 човека със съмнения за коронавирус чрез

...
Полицията е следила 61 човека със съмнения за коронавирус чрез
Коментари Харесай

МВР е следило мобилните данни на 61 човека заради коронавируса

Полицията е следила 61 индивида със подозрения за ковид посредством данни от мобилните оператори. Това обявиха от Министерство на вътрешните работи в отговор на питане по Закона за достъп до социална информация, подадено от Mediapool.

Такова пълномощие бе обещано на полицията със незабавни промени, влзели в действие след приемането на Закона за изключителното състояние. Според новите текстове Министерство на вътрешните работи има право да изиска от мобилните оператори данни за " потребностите на насилственото осъществяване на наложителната изолираност и болничното лекуване ".

По закон мобилните оператори са задължени да съхраняват данните в период от шест месеца. Чрез тях елементарно може да се откри местоположението на потребителя, както и друга информация – да вземем за пример мобилното му устройство. Оттук насетне могат да се четат известия или да се стигне до информация и на други консуматори, които, най-малко публично, не са следени. От Министерство на вътрешните работи настояват, че не преглеждат връзката, а се интересуват единствено от местоположението.

Шест отхвърли

За двата месеца, в които България бе в изключително състояние, от Министерство на вътрешните работи са изготвили общо 61 претенции за достъп до данни. В тези случаи става дума за неотложен достъп до информацията без авансово позволение от съд. Такава опция бе записана в Закона за електронните известия. Според наредбите му подобен достъп би трябвало да бъде докладван в период от 24 часа на съответния областен съд, който да реши дали да позволи или откаже достъпа. Министерство на вътрешните работи е получило шест отхвърли.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР