Полицията е по петите му от 30 години, но всеки

...
Полицията е по петите му от 30 години, но всеки
Коментари Харесай

Кой е Матео Месина Денаро - заловеният след 30 години италиански мафиот

Полицията е по петите му от 30 години, само че всякога, когато си намерения, че го е приклещила, той се изпарява. Твърди се, че е виждан на разнообразни места по света - Испания, Италия, Германия, Южна Америка. Според други в никакъв случай не е напускал своята цитадела - градчето Кастелветрано в провинция Трапани. Той е Матео Месина Денаро, най-издирваният нарушител в Италия, считан за последния огромен необут на сицилианската мафия коза ностра, който беше задържан в частна болница в Палермо в понеделник.

Роден през 1962 година, още в тийнейджърските си години Денаро поема по стъпките на татко си, който е всесилен необут на коза ностра. След гибелта му го наследява и построява противозаконна империя за милиарди евро, обвързвана с бизнеса с боклуци, вятърна сила и търговия на дребно. Скъпият състезателен автомобил Porsche, слънчевите очила Ray Ban, Rolex-а и марковите облекла Armani и Versace са неизменима част от обществения облик на считания за плейбой мафиот, прочут с прякорите Diabolik (герой от италиански комикс) и U Siccu (Кльощавия).

От 1993 година Денаро сполучливо се укрива от органите на реда, а през 2002 година е наказан задочно на пожизнен затвор за редица убийства, които персонално е направил или е поръчал, в това число за съучастието си във съдбовните бомбени атентати против знаковите прокурори - борци с мафията, Джовани Фалконе и Паоло Борселино, напомня The Guardian. На него се приписват думите: " Напълних гробище напълно самичък. " Прегрешенията му включват още бомбени офанзиви във Флоренция, Рим и Милано през 1993 година, в които гибелта си намират 10 души. Същата година Денаро оказва помощ за отвличането на 12-годишния Джузепе ди Матео, с цел да принуди татко му да не свидетелства против мафията, твърди обвиняването. Момчето е държано в плен две години, преди да бъде убито.
Последният от трима
Матео Месина Денаро е последният от трима мафиотски босове от най-високо равнище, които десетилетия наред съумяват да се изплъзват от правораздаването. Залавянето му се случва тъкмо 30 години и 1 ден откакто полицията арестува " боса на босовете " Салваторе Риина, който пък прекарва 23 години в бягство. Той изживява остатъка от дните си до 2017 година в пандиза, а за негов правоприемник се сочи точно Денаро.
Реклама Матео Месина Денаро е последният от трима мафиотски босове от най-високо равнище, които десетилетия наред съумяват да се изплъзват от правораздаването.
Рекордът за най-продължително бягство обаче се държи от Бернардо Провенцано, който през 2006 година е хванат във плантация покрай Корлеоне, Сицилия, откакто 38 години се укрива от управляващите. След това напъните на италианските органи на реда се концентрират върху Diabolik. Според полицията той се крие благодарение на родственици и съидейници, а към предходната година към момента е имал въздействие върху мафията в региона на Трапани, въпреки да е в конспиративност.
Залавяне
Почти цялостната липса на настоящи фотоси на мафиота затрудняваше задачата на полицията. Само посредством няколко фрагмента от края на 80-те и началото на 90-те години италианските управляващи съумяват да реконструират външния му тип благодарение на модерни технологии и информация от хванати нарушители. Въпреки многочислените сигнали през годините обаче той все съумява да остане отвън радара, а няколко пъти по простъпка други хора са задържани вместо него.

Въпреки мощната си защитна мрежа през последните години Денаро става все по-изолиран. Следователите последователно стягат примката към него, като арестуват над 100 негови съидейници, в това число сестра му, негови братовчеди и племенници.
Реклама
Така на 60-годишна възраст през вчерашния ден в 9.35 сутринта Денаро беше арестуван също като другите двама огромни босове на коза ностра - в сърцето на Сицилия. Според източници е живял в Палермо към година под подправеното име Андреа Бонафеде. Твърди се, че поради раково заболяване от известно време е посещавал частната клиника, където е хванат. Полицаи скрито са влезнали в постройката през нощта, с цел да подсигуряват сигурността на пациентите. Денаро се опитал да избяга при типа на чиновниците на реда, само че откакто бил заобиколен, не е оказал опозиция.

" Това е извънредно събитие с историческо значение ", споделя Джан Карло Касели, прокурор в Палермо от времето на ареста на Риина. Той обаче предизвестява, че в предишното коза ностра е посочила, че е способна да оцелява след арести на висши фигури и да се прегрупира.
Свързани публикации Италия е най-податлива на дългова рецесия след покачването на лихвите от ЕЦБ 3 януари 2023, 14:17 Акция " Побелело " 16 декември 2022, 16:10 Италия поема краткотрайно ръководството на рафинерията на " Лукойл " в Сицилия 2 декември 2022, 11:41 Вижте още публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Васил Минков
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР