Полицията е издирвала пет дечица като Сашко - с аутизъм,

...
Полицията е издирвала пет дечица като Сашко - с аутизъм,
Коментари Харесай

Издирвали 5 деца като Сашко, но откривани още в първия ден

Полицията е издирвала пет дечица като Сашко - с аутизъм, за последните четири години. Всички случаи са завършвали щастливо, като момчетата и девойките са били откривани още в първия ден.

Криминалисти, работили по случаите, разясниха, че децата с аутизъм са били откривани постоянно на познати за тях терени и на публични места. Криминалният психолог Тодор Тодоров пък съобщи, че доброволците и издирвачите, които в този момент търсят Сашко, не трябва да крещят името му, да го гонят или да му ръкомахат, написа Телеграф.

Криминалисти споделят, че единствено едно от въпросните пет деца е момиче и то било в дребен недодялан град. Три от момчетата са от София, последното е от Бургас. Служителите обаче са безапелационни, че има стотици случаи на изчезнали деца с аутизъм, които обаче не са подавани от родителите за търсене. Причините са, че околните сами знаели по какъв начин и къде да ги търсят. „ Всеки от случаите сме го преживявали доста персонално. И вие знаете по какъв начин звъним късно вечер, с цел да ви молим вас, публицистите, да публикувате известие за изчезнало дете. Последният беше неотдавна за едно момче на 17 година Открихме го в автобус, с който се е движел съвсем всеки ден с майка си “, спомниха си служителите на реда.

По думите им в другите случаи децата също имали особености и стандарти на държание. Повечето не се крият, не тичат, а се движат с естествена крачка. Използват познати пътеки и ги намират на обичаните им места. „ Едно момченце на 15 година го открихме в центъра на парка „ Заимов “ до една от статуите. Просто я гледаше. На никого от хората не му беше направило усещане “, описаха униформени.

Дете със или без аутизъм може да издържи и повече от 5 дни, в случай че има вода и място, на което да се приюти нощем, считат криминалисти. Категорични са, че не стопират търсене на момче или момиче до реализиране на резултат. Според тях в такива случаи най-важна е връзката с родителите, които познават най-добре детето си.

„ Обикновено децата изчезват по три аргументи. Или става въпрос за закононарушение, осъществено от инцидентен човек, или от родственик. А третият вид е трагичен случай. Мисля, че при Сашко, в случай че беше трагичен случай, досега все нещо щеше да се откри. По-скоро считам, че нещо се е случило, което да попречва откриването му “, разяснява престъпният психолог Тодор Тодоров. Един от най-болезнените му случаи е с дребния Веско, който ще остане вечно на 7 година Момченцето аутист изчезна през 2010 година от Нови Искър. Родителите му и полицията, доброволци и другари го търсиха, само че без триумф. След месец тялото му беше намерено в Искър. Не бяха открити следи от принуждение.

„ В множеството случаи става въпрос за интервенция на близки хора или на хора с престъпно минало, които могат да посегнат на дете, с цел да прикрият друго закононарушение. Такъв образец са педофилите “, добави Тодоров.
 Криминалният психолог Тошко Тодоров: Врачки и баячки да се ограничат
„ Не съм броил случаите на изчезнали деца с някакви болести, по които съм работил. Всички са тежки. По този със Сашко не съм зает, само че виждам, че се хвърля сериозен запас и на служби, и от  доброволци. Има обаче някои, които желаят своите 5 минути популярност - врачки, баячки и с мними контакти с невидими и неведоми сили объркват издирващите. Нека се лимитират. Най-малкото се изисква разход на време и сила да се ревизират сигнали, които не са основни. Знаем, че удавник и за сламка се хваща, само че под мощен стрес е обикновено човек да се пробва да ревизира всичко “, разяснява престъпният психолог Тодор Тодоров.

По думите му доброволците, които пробваха да набият бащата на Сашко, не са работили обикновено. „ Те са доброволци. Никой не ги е предиздвикал принудително да идват. Трябва да си създадат добра организация, с цел да е ясно къде е тествано, къде не. Това, че на едно място е тествано през днешния ден, не е гаранция, че на следващия ден там няма да се откри нещо “, добави той.
Кристина Борисова, майка на друго дете: Търсете към водоеми, мислете за обичаните му места
Търсенето към водоеми сигурно е едно от наложителните места за инспекция, съобщи Кристина Борисова, старши специалист „ Връзки с обществеността “ към общинския съвет в Русе и майка на дете аутист. „ Близки и родственици би трябвало да мислят в посока кои са обичаните места на детето. На моята Емма обичаното й място е молът в Русе и се е случвало да ме хване за ръка и да ме води натам пеш, даже да сме доста много надалеч оттова. Ако Александър има възприятие за ориентировка, е изцяло допустимо да желае да отиде до някакво обичано място или място, на което знае, че има нещо обичано “, изясни още Борисова. „ Нека обществеността се въздържа от рецензии и обвинявания против бащата. Подобни мнения могат да ги създадат само хора, които си нямат разбиране какво е аутизъм и по какъв начин се подхожда към дете в това положение “, прикани още Борисова.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР