Полицията е идентифицирала превозно средство, свързано с целенасоченото убийство на

...
Полицията е идентифицирала превозно средство, свързано с целенасоченото убийство на
Коментари Харесай

Идентифицирано е превозното средство, свързано с убийството на Малик

Полицията е идентифицирала транспортно средство, обвързвано с целенасоченото ликвидиране на Рипудаман Сингх Малик (мъжът в средата на снимката). Малик беше оневинен за бомбените атентати на Air India и убит в четвъртък.

Интегрираният екип за следствие на убийства разгласява в петък фрагменти на бяла Honda CRV, за която се счита, че е била употребена от причинителя на убийството.
Инцидентът
Отговорното лице за убийството е чакало Малик в четвъртък пред фамилния му бизнес Papillon Eastern Imports. Превозното средство е паркирано към 7 сутринта тихоокеанско време и е чакало там повече от час. Два часа по-късно, в 9:27 часа 75-годишният Малик е прострелян няколко пъти.

Малко по-късно автомобилът е открит опожарен в региона на 82 Avenue и 122A Street, на към два километра.
Сучаят Air India
През 2005 година Малик и Аджиб Сингх Багри са оправдани по обвиняване в всеобщи убийства и скрит план, свързани с бомбените атентати през 1985 година – случая, при който починаха 331 души.

През последните години Малик беше ръководител на Khalsa School и управляваше два от кампуса на частните учебни заведения в Съри и Ванкувър. Освен това, той беше президент Khalsa Credit Union във Ванкувър, която има повече от 16 000 членове.

От полицията потвърдиха самоличността на Малик в четвъртък след убийството и признаха за връзката му с бомбените атентати, само че обявиха, че чиновниците към момента работят по случая, с цел да открият претекста.

„ Разбираме, че това е интернационална история с висок профил. Въпреки това призоваваме хората да не спекулират с претекста, защото нашите проверяващи ще следват доказателствата “.
Реакциите
Смъртта на авторитетния предприемач провокира смесени реакции. Някои считат, че общността е изгубила почитан, авторитетен човек, до момента в който други го свързват единствено за бомбардировките.

„ Бях сюрпризиран, когато научих новината. Тя просто връща и задейства всички мемоари от последните 37 години и болките и неуспехите от последните 37 години “, споделя Дийпак Ханделвал, изпълнителен шеф на Асоциацията на фамилиите на жертвите на Air India. Дийпак е изгубил двете си сестри в бомбардировките.

Ниши Тампи, чиято майка почина при атентата, споделя, че гибелта на Малик я е предиздвикала да се почувства по този начин, като че ли шансът да получи отговор за случилото се през 1985 година от ден на ден понижава.

„ Загубихме значима връзка с източника на истината “, счита тя.

Малик има жена и пет деца. Интегрираният екип за следствие на убийства не може да даде детайлности по въпроса дали фамилията на Малик сътрудничи на проверяващите.  

„ Не мога да обсъдя какво тъкмо е говорило фамилията с нас, но… поддържаме връзка, с цел да разберем от каква поддръжка се нуждаят “.
Обвинените в атентата
Адвокати настояват, че атентатът е терористична офанзива против държавната Air India, акт на възмездие от основани в Британска Колумбия сикхски екстремисти против индийското държавно управление за това, че е наредило на армията да нападне най-свещеното светилище на сикхизма, Златния храм в Амритсар, през юни 1984 година.

За закононарушението е наказан единствено един мъж. Индерджит Сингх Реят излежа 30 години за неистина по време на два процеса, в това число този против Малик, и за това, че е оказал помощ да направи бомбите в дома си в Дънкан, Британска Колумбия.

Малик, тогава 58-годишен, и Багри, тогава 55-годишен, бяха оправдани след нашумял развой, който продължи години.

Националното следствие на Air India по-късно заключи, че Талвиндър Сингх Пармар е мозъкът зад смъртоносната бомбардировка. 48-годишният Пармар беше убит и погубен от полицията в Индия през 1992 година.

Друг обвинен, Хардиал Сингх Джохал, умря през ноември 2002 година.
Източник: bg-voice.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР