Полицията е арестувала абсолютно незаконно пребития по време на миналогодишните ...

Полицията е арестувала абсолютно незаконно пребития по време на миналогодишните

Пребитият на протестите студент Евгени Марчев е арестуван незаконно

Полицията е арестувала безусловно нелегално пребития по време на миналогодишните цивилен митинги студент Евгени Марчев, реши Софийският областен съд.

В заповедта за задържане полицията не е описала никакви условия, които да обосноват повода за ареста. Това значи, че чиновниците на Министерство на вътрешните работи на процедура не са имали доказателства за отговорно държание на Марчев. Въпреки това студентът е бил пребит и арестуван.

" Задържането на Евгени Марчев не покрива нито стандарта за правда, нито този занепроизволност като основополагащи правила при ограничение правото на независимост ", се споделя в решението на съда, с което Mediapool разполага.

Пред Софийския областен съд Министерство на вътрешните работи пази законността на осъщественото задържане. Министерството твърди, че полицията не се е нуждаела от задоволително доказателства, които да откриват виновността на Марчев, с цел да бъде задържан. В рамките на делото обаче се схваща, че полицията не просто не е имала задоволително доказателства – тя не е имала никакви доказателства.

Заради побоя против Марчев бе осъден служителят на реда Андон Андонов, който по-късно напусна Министерство на вътрешните работи, с цел да стартира работа в Бюро по отбрана под управлението на основния прокурор.

" Г-н Андонов няколко пъти се доближаваше до мен (на протестите), след 10-и юли (когато е станал побоят), и ме питаше дали аз съм Евгени, този битият от митингите, и че ме е разпознал. Беше ми доста необичайно, че този служител на реда идваше да ме разпитва и да приказва с мен, след побоя. Това за мен е доста притеснително, тъй като съм сигурен, че полицията е видяла тези записи и не става дума единствено за наказване, а за превантивни ограничения ", описа Марчев.

За дейностите на служителите на реда в нощта на 10 юли се заприказва едвам откакто записите от охранителните камери на Министерския съвет бяха станаха обществени по време на инспекциите, осъществявани от краткотрайна комисия в 46-то Народно заседание. На фрагментите се вижда по какъв начин чиновниците бият влачат и бият задържани младежи. Едва година по-късно прокуратурата заяви, че е образувала дело. Преди това не се даваше никаква информация.

Бившият народен представител Николай Хаджигенов, който оглавяваше краткотрайната парламентарна комисия, заяви в петък, че съдът дефинитивно е отменил като противозаконен и ареста на протестиращата Цветелина Цветкова. Нейният роман за полицейския побой е не по-малко стряскащ от този на Евгени Марчев.

" В момента, в който ме хващат, няколко служителя на реда стартират да ме постановат на всички места по тялото, получих голям брой удари по главата. Биха ме на всички места по тялото. Двама служители на реда ме влачиха, душиха ме, не можех да вдишвам, до момента в който не стигнах до колоните. Дърпаха ме, душиха ме, стигнахме до колоните и ме хвърлиха на земята със зверска експанзия. Там ме сложиха да седна. Аз бях с един бял потник, от дърпането той се беше разместил и те взеха решение в един миг да ме снимат. Галиха ме по главата, гавриха се с мен ", описа Цветелина Цветкова пред " ЕвроДикофф ".

Източник: mediapool.bg