Полицията е арестувала 8 души и е върнала над 4600

...
Полицията е арестувала 8 души и е върнала над 4600
Коментари Харесай

Европол залови петима у нас и върна 4600 крадени антики

Полицията е арестувала 8 души и е върнала над 4600 археологически предмета по време на интервенция на " Европол ", която засегна и България. Част от незаконната група е хваната у нас, съобщи Heritage Daily.

Бандата е прекарвала скъпите предмети през Германия като тяхна директна страна и е транспортирала предметите до Обединеното кралство от частни транспортни оператори.

Операцията е била извършена от Главна дирекция за битка с проведената престъпност на Министерството на вътрешните работи на България дружно английската столична полиция и немската държавна престъпна полиция на Бавария като част от интервенция с име MEDICUS.

Общата стойност на хванатите предмети надвишава няколко милиона евро за продажба на законния пазар за изкуства във Англия.

Съществуването на такива артикули обаче не всеки път не е публично известно, затова прпизходът им може да бъде подправен. Това повдига въпроса за легитимността на предметите, продадени посредством аукционните къщи във Англия и дали произходът е вярно тестван за достоверност.

Повечето възобновени предмети датират от римския интервал и са разграбени от римските военни лагери и античните замъци в Северна България.

Сред жертвите на трафик са керамика, погребални урни, лампи, стрели, копия и антични монети.

Няколко артефакта датират още от бронзовата ера, ранната желязна ера, Средновековието и Османския интервал.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР