Полицията арестува председателя на съвета на директорите на Хидрострой Велико

...
Полицията арестува председателя на съвета на директорите на Хидрострой Велико
Коментари Харесай

Полицията задържа шефа на Хидрострой Велико Желев

Полицията арестува ръководителя на съвета на шефовете на " Хидрострой " Велико Желев,. Компанията е постоянен адресат на огромни публични поръчки за инфраструктурни обекти. В понеделник полицията претърси офисите ѝ.

Новината идва ден откакто вътрешният министър Иван Демерджиев заяви за следствия на корупция, обвързвана. Той сподели, че Министерство на вътрешните работи е открило нещо " смущаващо " в хода на инспекциите по автомагистралите и даде образци: незадоволително количество асфалт, неспазени софтуерни правила и некачествени материали.

Часове преди ареста в понеделник прокуратурата заяви, че е поискала от Министерство на вътрешните работи и от Министерството на районното развиване информация за нередности в строителството на пътища, в това число и във връзка с автомагистрала " Хемус " и на Северната скоростна дъга на София.

По данни на Българска национална телевизия, Би Ти Ви и Нова телевизия Велико Желев е задържан в границите на следствие за насила.

Претърсването е осъществено по едно и също време в къща на предприемача във Варна и в офиса на " Хидрострой " в София на бул. " Цар Освободител ". Желев се е намирал в столичния офис, откъдето е отведен в ареста към 22.30 часа.

Велико Желев е някогашен шеф на организация " Пътна инфраструктура " (АПИ). Той е назначен на този пост по времето на държавното управление на Симеон Сакскобургготски (2001-2005). В държавното управление на Сергей Станишев , известно като кабинет на тройната коалиция сред Българска социалистическа партия, Национална движение „Симеон Втори" и Движение за права и свободи (2005-2009), Желев е консултант на министъра на районното развиване Асен Гагаузов .

" Хидрострой " е една от фирмите, получили от държавната компания " Автомагистрали " поръчки по така наречен - развой на непосредствено възлагане без осъществяване на конкурс.

Фирми на Желев вземат участие в строителството на Северната скоростна дъга на София и на, където " Хидрострой " е вторият максимален адресат на предплатени заплащания. Компаниите му вземат участие и в ремонта на Аспаруховия мост във Варна, на ул. " Шести септември " в София и други.

" Хидрострой " е и в консорциума, който завоюва публичната поръчка за строителство на тунел под Шипка.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР