Полиция и военни ловят млади мъже в игрални зали, джамии,

...
Полиция и военни ловят млади мъже в игрални зали, джамии,
Коментари Харесай

Най-бруталният набор. Как руските служби ловят млади мъже, за да ги пратят на фронта

Полиция и военни ловят млади мъже в игрални зали, джамии, университети, на улицата - с цел да ги вкарат в казармата. После нелегално ги пращат на фронта. Това не е кино сюжет - случва се в Русия. Целта е Владимир Путин да регистрира военни триумфи в Украйна предизборно, без да афишира готовност.

Полиция обикаля огромните съветски градове и прави хайки за млади мъже. Залавя ги в общежития, магазини, кафенета, по време на лекции в университета, в метрото, по улиците. И бързо ги праща на фронта. Това не е сюжет от антиутопичен филм, а действителност.

Така протича есенната акция за наборни бойци в Русия. Полицията замъква момчетата в по този начин наречените военкомати (от боен комисариат), записва ги в казармата, а по-късно - в нарушаване на съветските закони и човешките им права - младежите са изпращани да се бият в Украйна. Често са принуждавани да подписват контракти с армията - тъй като е нелегално новобранци да бъдат пращани на война.

Новините за хайките идват на фона на продължаващата към този момент година и 10 месеца война на Русия с Украйна. Руският президент Владимир Путин се, до момента в който Кремъл не реализира задачите си, по време на годишната си конференция.

Есенният набор стартира на 1 октомври и ще продължи до края на годината. Правозащитници го назовават най-бруталния в най-новата история на Русия.
" Няма към този момент какво да се надяваме "
Сутринта на 24 ноември служители на реда влизат игрален клуб в Москва, покрай метростанция " Сокол ". Информират посетителите, че правят инспекции за момчета, които подлежат на наложителна военна работа, и стартират да ревизират документите. Няколко души без паспорти са отведени във военкомат.

Същия ден службите вършат хайка в московски хостел, където задържат няколко момчета, в това число 19-годишния Олег Иванов от Ростовска област. “Той учи в колеж, само че взе научен отпуск и отиде да работи в Москва. Въпреки отсрочката, те го приканиха. В момента няма връзка с него ”, споделят родителите му.
 Наборници във военкомат.
Отсрочката за военна работа за студенти и момчета със болести към този момент не се признават за уважителна причина да не се върви в армията. Младежи се хващат безусловно на улицата и скоро се озовават на фронта.

" Вече му дадоха формуляр, обръснали са го, назначиха здравна комисия, няма към този момент какво да се надяваме ", споделя майка на различен новобранец. По думите ѝ синът ѝ е дал всички удостоверения за диагнозата си (дерматит), както и документ, че е студент, а военният комисар му споделя, че му е все едно. " Не ме пуснаха в постройката на комисариата, задържаха ме със мощ, повиках спешна помощ и полиция, тъй като синът ми се почувства зле, само че служителите на реда не пристигнаха ”, споделя дамата.

Изобретателността на военните комисари не познава граници. 19-годишен гражданин на Балашишкия регион, Московска област, е арестуван, откакто пуска Вместо купувачи, при него пристигнали службите. Момчето е арестувано и отведено.

Иван Чувиляев , 24-годишен студент от Москва, е спретнат от полицията напряко от вкъщи си. Обвинен е в укриване на наборна военна работа и е отведен, споделя брат му Сергей, службата на Свободна Европа за Северна Русия.

Иван не е получавал призовки преди. Завършил е бакалавърска степен и е учил за магистър. Работи в държавно дружество, което сякаш подсигурява, че чиновниците няма да бъдат мобилизирани и изпратени на фронта. Но се е оказва, че това не важи за тези, които не са били в казармата.
Брат ми даже не взе документите си със себе си
“Кварталният служител на реда го прибра. Брат ми даже не взе документите си със себе си ", споделя Сергей. На служителите на реда " не им пукало " и споделили, че младият мъж настойчиво се укрива от военна работа. Завели го първо в районното, след това във военкомата. Там Иван минал през военна здравна комисия - без да му бъдат направени наложителните медицински проби и проучвания - и още същия ден щял да бъде изпратен във военно отделение.

Но това, че Иван няма документи, го избавя. Пуснат е за ден, с цел да си ги вземе, прибира се у дома и не се връща. Семействотото стартира правосъдна борба, обръща се към правозащитници, към " Комитета на войнишките майки " в Санкт Петербург.

“В окръжния съд загубихме, само че имаме време да апелираме и, най-важното, да доживеем до края на наборната акция ”, споделя Сергей.
Идеалните претенденти
През ноември деятелите на придвижването " Отиди в гората " ( " Иди в лес " на съветски език) записват 73 хайки в Москва. Някои от акциите са в Московския държавен университет - полицията просто нахлува по време на лекции.

" Есенният набор, който стартира на 1 октомври, е най-бруталният в историята ", споделя водачът на придвижването Григорий Свердлин. Незаконни " еднодневни " комисии, занемаряване на отсрочките, побоища - по този начин разказва обстановката. По думите му от ден на ден наборници са принудени да подпишат контракт с армията, с цел да бъдат изпратени напряко на фронта.
Ние живеем с този човек от 20 години и знаем, че той постоянно лъже.Григорий Свердлин
Според него още при започване на войната излиза наяве, че наборните бойци ще вземат участие в бойни дейности против Украйна.

" Фактът, че Путин сподели на втория или третия ден, че няма да го направи, ние живеем с този човек от 20 години и знаем, че той постоянно лъже ", сподели Свердлин. През пролетта Държавната дума одобри закон, съгласно който контракт с Министерството на защитата може да се подписва от първия ден на наборната работа. " И в този момент първото нещо, което вършат, е да им натикан контракта под носа ", сподели Свердлин.

Хайките се организират най-вече в огромни градове, най-често в Москва, защото в дребните всички се познават. “Хващаш 50 души, а по-късно ще дойдат 50 лели Люба или Надя и ще ти издерат очите ", споделя Чувиляев.

В огромните градове хайките се организират в джамии, кафенета, хранилища. Там вървят хора в наборна възраст, които скоро са получили съветско поданство, и жители на Централна Азия. " Те са идеални претенденти: не познават закона, нямат близки, роднините им са доста надалеч и нямат визия кои са правозащитниците. И са супер комфортен материал - с тях можеш да правиш каквото си поискаш ", сподели Чувиляев.

Елена Попова , координатор на Движението на умишлено отказалите се от военна работа, споделя за юноша с хипертония и биполярно разстройство, който е спретнат във военкомат, до момента в който отивал към психиатъра си. Момчето е пуснато, откакто се е наранило единствено с ножица. Но доста други със болести са изпратени във военни поделение в границите на един ден.
 Елена Попова
Чувиляев споделя, че хайките са извънредно ефикасни. " И до момента в който се схванат, че е взет друг, който би трябвало, индивидът към този момент е " товар 200 " (военен термин за превозване на труп) и се връща вкъщи ". Изпращането във военно отделение става доста бързо - сутринта новобранецът е във военкомата, а вечерта към този момент е в поделението.

Наборниците безусловно са принудени да подписват контракти за професионална работа. А от време на време научават, че са ги подписали, когато към този момент са на фронта.
Путин се нуждае от триумфи във войната
" Няма задоволително жива мощ във войната, нужни са триумфи, за мартенската процедура, имитираща избори, най-малко при завладяването на Авдеевка, Купянск. Трябват сили. А Путин няма да разгласи нова вълна на готовност ", споделя общинският консултант в Москва Евгений Ступин .

Руските правозащитници поучават наборните бойци да стоят колкото се може по-далеч от военкоматите, защото неявяването на призовка се санкционира с санкция до 30 000 рубли, а не е престъпно закононарушение.

От придвижването " Отиди в гората " считат, че хайките единствено ще се усилват. А след президентските избори през пролетта може да се чака " внезапно стягане на гайките " - до оповестяване на огромна готовност.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР