Полиция и жандармерия удържаха близо 40 души в Благоевград да

...
Полиция и жандармерия удържаха близо 40 души в Благоевград да
Коментари Харесай

И днес протести, вижте срещу какво този път

Полиция и жандармерия удържаха близо 40 души в Благоевград да не блокират основен път Е-79 при шестия митинг в града против общественото неравноправие, съобщи БГНЕС.

Протестът потегли в 12:30 часа като автошествие от Югозападния университет след дълги разправии с полицията и представителите на общината. На уредниците на митинга бе обяснено, че им е избран маршрут в границите на града, само че нямат позволение за шествие по Е-79 до квартал „ Струмско ”.

Полицията предизвести уредниците на митинга, че няма да бъдат позволени до основния път, а те пък от своя страна настояха, че щом имат винетки, имат и право да карат колите си по него. В последна сметка протестиращите в действителност се насочиха към Е-79, само че изходът на Благоевград към пътя блокиран от коли на полицията и жива мощ на тях и жандармерията.

След като потегли автошествието, водено от полицейска патрулка, то не продължи по бул. „ Димитър Солунски ”, а след 20 метра спря и хората слязоха от колите. Изоставиха ги на кръстовището, и следвани от полиция и жандармерия, които не им попречиха, се насочиха пеш към Е-79. Силите на реда обаче се преорганизираха и не разрешиха на протестиращите да блокират лентата на Е-79 за Дупница и София. Последва втори опит за обсада на платното към Симитли и Кулата, само че и там хората бяха спрени. Имаше леки побутвания, само че не и физически конфликти сред полицията и протестиращите, като първите бяха два пъти повече от другите.

След това протестиращите се върнаха към града и блокираха за 30-ина минути ул. „ Иван Михайлов “ – вход и излаз на града към София. След 20-ина минути протест, на който се оплакаха, че държавното управление не ги е чуло нито да се понижат дотациите за партиите, нито за цената на застраховките, че са се подиграли с коледните добавки за пенсионерите и други, протестиращите върнаха пред университета.

Протести имаше и в още няколко града.

Близо 30 души, за пета поредна седмица, се събраха в Бургас. С шествие те се придвижиха от изхода на града до най-близките пешеходни пътеки в комплекс „ Изгрев “. Протестиращите взеха решение да не блокират придвижването, а да минават по пешеходни пътеки. Протестът завърши с автошествие от десетина коли, които минаха по улиците на Бургас. Демонстрацията против цените на горивата мина в обществено неодобрение. За разлика от предходните този се провежда сред самите участници. „ Протест против общественото ликвидиране на българите “ е новото мото на недоволството.

За четвърта поредна неделя поданици на Троян излязоха на митинг против високите цени на горивата, ниските приходи и качеството на живот в страната. Този път те блокираха за един час придвижването по пътя за село Орешак, на входа на Троян, по-късно проведоха пешеходно и автошествие по главните улици в града.

„ Господа ръководещи, ние, които ви избрахме, стигнахме до дъното. Народът в провинцията гладува и мизерства. Повечето младежи работят за минимална заплата, пенсионерите ровят в кофите за отпадък, непрекъснато всичко се усилва “.

В Пазарджик се организира протестно шествие против ниските приходи в страната. Исканията са за обективни приходи и естествени цени. Около 50 автомобила минаха през улиците на града и за малко блокираха придвижването пред постройките на регионалната администрация и общината. Протестиращите упорстват за персонална среща с премиера Бойко Борисов.

В Сливен по традиция в неделя на площад „ Хаджи Димитър “ се събират протестиращите против системата с само гледище – оставка на държавното управление. Протестът през днешния ден събра към 20 души.

Около 30 протестиращи се събраха в Стара Загора. Около 15 коли с протестиращи жители потеглиха от Стара Загора за новозагорското село Езерово. Там броя им към този момент бе няколкостотин, като се събраха и хора от Сливен, Ямбол, Нова Загора, Казанлък и Стара Загора. Полицията не им позволи да блокират интернационалния път Свиленград – Русе. Недоволните обаче заобиколиха полицията и потеглиха през нивите, с цел да стигнат автомагистрала „ Тракия ” с концепцията да я блокират. Преди това всички протестиращи бях спирани от полиция и жандармерия за инспекция на персонални карти. Има написани десетки протоколи с предизвестия да не се взе участие в митингите и да не се нарушава публичния ред. Това разгневи още повече хората, които водиха яростни разногласия с органите на реда. На самата автомагистрала „ Тракия ” бяха съсредоточени доста представители на силите на реда – в кордон строените униформени съумяха да спрат нахлуването на протестиращите от нивите. Десетки са спрените в спешното платно полицейско коли. Очаква се протестиращите да излязат на пътната артерия при разклона Нова Загора – Раднево.

С искане за по-висок стандарт на живот поданици на Кюстендил проведоха двучасово пешеходно шествие. В 12 часа те се събраха пред театъра в града. Крайната им точка бе общината в Кюстендил.

За четвърта поредна неделя през днешния ден се организира митинг пред Народното събрание в София против измененията в Закона за вероизповеданията. Митингът се провежда от християнската общественост на протестантските вярващи и църкви в България, съобщи Българска национална телевизия.

При засилено полицейска защита протестиращите протестанти издигнаха плакати за независимост на словото. Те считат, че измененията в Закона за вероизповеданията лимитират религиозните свободи у нас.

Пастори и оратори се оповестиха против това плануваният предел за регистрация на изповедание да се вдигне от 300 на 3000 членове, както и против възбраната вероизповеданията да се финансират от чужбина.
Жители на столичния квартал „ Обеля “ излязоха на митинг за втора поредна неделя против застрояването на зелените площи в региона. Недоволството е поради неприятната, съгласно протестиращите, инфраструктура в квартала. Те упорстват за повсеместен ремонт на дребните улици, за повече места за паркиране, за нови детски ясли и градини, както и за спортни и детски площадки, съобщи Българска национална телевизия.
Поводът за митинга е продължаващият градеж сред блоковете 116 и 117 в „ Обеля 1″, където, съгласно недоволните, отстоянието сред изкопа и прилежащите здания е рисково малко. Протестиращите упорстват за строга инспекция, която да покаже дали отстоянието сред постройката в градеж и към този момент съществуващия блок отговоря на законовите условия. Според тях на територията има подпочвени води, което прави рисково застрояването на здания без задоволително разстояние сред тях. Кметът на региона Младен Младенов не пристигна на митинга макар поканата от страна на уредниците. По негови думи към този момент е назначена инспекция на обекта.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР