Полицейски служител, който не е бил на служба, е в

...
Полицейски служител, който не е бил на служба, е в
Коментари Харесай

Стрелба срещу полицай в Северна Ирландия връща стари страхове

Полицейски чиновник, който не е бил на работа, е в болница в сериозно положение, откакто беше прострелян няколко пъти отблизо разстояние в сряда вечерта, до момента в който тренираше юношески футболен отбор в покрайнините на северноирландския град Омаг, пише европейската редакция на американския вестник " Политико ".

Северноирландската полиция подозира, че ирландската националистическа въоръжена група  " Нова ИРА " може да е виновна за опита за ликвидиране на старши детектив Джон Колдуел, който беше прострелян пред очите на сина си, предава Ройтерс.

Полицейският служител е бил прострелян няколко пъти от двама въоръжени мъже, до момента в който слагал футболни топки в колата си след тренировката, сподели помощник-началникът на полицията Марк Макюън. Той остава в сериозно положение в болница.

" Въоръжените мъже са траяли да стрелят, дори откакто детективът е бил на земята, " сподели Макюън. И двамата стрелци са стреляли няколко пъти и минимум две други транспортни средства са били улучени в пълния с деца и родители паркинг, които са се опитвали да избягат, с цел да се спасят.

Колата на заподозрените е била открита изгоряла отвън града.

" Ние преглеждаме разнообразни версии, има доста посоки в това следствие. Основният фокус е върху нападателните дисиденти републиканци и в границите на това има главен фокус и върху " Нова ИРА " ", сподели Макюън пред Би Би Си - Северна Ирландия.

Въпреки че мирното съглашение значително постави завършек на три десетилетия сектантско принуждение в Северна Ирландия, полицейските служители все още разкриват отделили се групи най-вече от ирландски националистически бойци, които се опълчват на английското ръководство в района.

" Хората зад тази офанзива считат, че са във война. Ами не са ", сподели Колъм Истууд, умереният ирландски националистически водач на Социалдемократическата и Лейбъристката партия. " Тяхната борба не е с държавно управление, полицейска работа или някой различен. Тя е с народа на Ирландия, който избра мира. И това е борба, която те в никакъв случай, в никакъв случай няма да завоюват.

Последният път, когато една от фракциите на ИРА умъртви служител на реда от Северна Ирландия, беше през 2011 година, още веднъж в Омаг - също и сцената на най-смъртоносната офанзива, когато кола бомба на ИРА-Истински умъртви 29 души през 1998 г. с вярата да провали подписаното същата година спокойно съглашение от Разпети петък, което постави завършек на въоръженото принуждение в Северна Ирландия

Най-голямата ирландска републиканска паравоенна група ИРА  умъртви близо 300 офицери като част от личната си 27-годишна акция от стрелби и бомбени атентати, само че постави оръжие през 1997 година и го съобщи на задгранични чиновници по разоръжаването през 2005 година

Тази основна миротворческа стъпка, нужна като част от съглашението от Разпети петък, в последна сметка оказа помощ да се убеди Демократическата юнионистка партия (ДЮП) да приключи своята съпротива против шерването на властта и най-сетне да образува държавно управление на единството през 2007 година с техните ирландски републикански врагове от Шин Фейн, дългогодишни сътрудници на ИРА. Миналата година обаче ДЮП срина обединението като част от акцията си против комерсиалните правила за Северна Ирландия след Брекзит, спор, който договарящите от Обединеното кралство и Европейски Съюз към момента не съумяват да разрешат.

Стрелбата в сряда вечерта върна мрачни мемоари от преди едно потомство, когато сходно принуждение беше събитие всяка вечер, ера, когато екстремистите дейно запълниха преобладаващия политически вакуум в Северна Ирландия с кръвопролития. Договорът от Разпети петък и основаното от него междуобщностно държавно управление трябваше да не позволяват още веднъж такова принуждение.

Докато постройката на Народното събрание в Стормонт остава празна на фона на следствията от Брекзит, политици от всички страни за малко приказваха в един глас в обществените медии, с цел да осъдят нападателите на офицера.

" Отговорните за подобен смут би трябвало да бъдат изправени пред правораздаването ", сподели английският държавен секретар за Северна Ирландия Крис Хийтън-Харис, който е на поста едвам от септември.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР