Полицейски инспектори от Украйна, Франция, Германия, Норвегия и САЩ обединиха

...
Полицейски инспектори от Украйна, Франция, Германия, Норвегия и САЩ обединиха
Коментари Харесай

Европол: Полицейски инспектори разбиха мрежа за киберпиратство, действала от територията на Украйна

П олицейски инспектори от Украйна, Франция, Германия, Норвегия и Съединени американски щати сплотиха сили, с цел да задържат началник на тайфа киберпирати, настоящ от Украйна и в основата на източване на стотици милиони евро от жертвите си , разгласи Европол, представен от Франс прес.

По време на взаимната интервенция силите на реда са претърсили 30 парцела в Западна и Централна Украйна, по-специално в Киев и Черкаси, както и във Виница и Ровно, разясни Европол.

Тридесет и две годишен мъж, обвинен, че е началник на бандата, както и четирима съучастници са били задържани по време на тези акции. Над 20 следователи от Франция, Германия, Норвегия и Съединени американски щати са били пратени в Киев, с цел да оказват помощ на локалната полиция.

В известие Европол дефинира интервенцията като " невиждано изпитание " на полицейските и правосъдните управляващи на няколко страни, работили дружно с Европол и Евроюст. Операцията е разрешила да бъде разрушена в Украйна кибергрупата и да бъдат арестувани основни фигури в основата на огромни киберакции, свързани с искане на откуп от жертвите на хакерските атаки, споделя Европол.

Europol, Ukraine police arrest alleged ransomware ringleader
— Pelion Cyber Security (@CyberPelion)
" Операцията беше осъществена в сериозен миг, в който страната посреща предизикателствата на военната експанзия от страна на Русия против нейната територия ", добавя Европол.

Паралелно с интервенцията Европол е обособил виртуално командване в Нидерландия, с цел да проучва в действително време данните, иззети по време на обиските в Украйна.

Киберпиратската група е атакувала организации в 71 страни, съумяла е да болести с вирус 250 сървъра и да аргументи загуби, прехвърлящи няколкостотин милиона евро . Тези хакерски атаки са били ориентирани против огромни компании и са парализирали техните действия.

Престъпната група е работила по модела на противозаконна компания с членове, които са играели разнообразни функции. Всеки е бил профилиран в обособена област на киберпиратството, споделя Кристоф Дюран, заместител началник на Службата към френската полиция за битка с кибепрестъпността.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТАПромоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР